От х:

Днес в x:

ЕС призова Турция да спазва върховенството на закона

ЕС е категоричен, че Турция трябва да спазва върховенството на закона след опита за преврат. Магистрати били организатори на метежа.

еТурция трябва да защитава върховенството на закона след опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви върховният представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини.

Думите й са във връзка със задържането на 6000 души, участвали в опита за преврат, отбелязва АФП, цитирана от "Фокус". В "прочистването" са включени и магистрати освен военни и полицаи. 

Ние сме тези, които казват, че днес върховенството на закона трябва да бъде защитавано в страната“, коментира Могерини. „То трябва да бъде гарантирано в името на държавата“, допълни върховният представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС. 

Министрите на външните работи от ЕС ще призоват днес турския президент да зачита законите и правата на човека при справянето с участниците в заговора. Подходът на ЕС към Турция ще бъде съгласуван в Брюксел с американския държавен секретар Джон Кери. Той ще участва в обсъждането на ролята на Турция като съюзник в Сирия и споделя притеснението във връзка с авторитаризма на президента Ердоган.

Арестите на магистрати

Арестите на съдии и прокурори в Турция са планувани още преди опита за преврат, заяви междувременно по Нова телевизия турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. 

„Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане”, обясни той. По думите на посланика не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си.

„Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата”, заяви Сюлейман Гьокче. По думите му подготовката за такъв преврат продължава години. Тук идва и връзката със съдиите и прокурорите. 

Премиерът Бойко Борисов призна същевременно, че е силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя. винаги съм бил за спазване на законите.

Отново смъртно наказание

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че ще обсъди с опозиционните партии в парламента възстановяването на смъртното наказание. За да се гарантира, че повече военни преврати няма „да се случат", допълни думите на президента премиерът Бинали Йълдъръм. 

Смъртна присъда не е била изпълнявана в Турция от 1984 г., припомнят агенциите. Страната отмени това наказание през 2004 г., за да изпълни критериите за присъединяване към Европейския съюз.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини