От х:

Днес в x:

Борисов: Границата няма да бъде поставена под натиск, изпратили сме и 230 войници

Имам пълните уверения на всички от турската страна, че границата няма да бъде поставена под натиск. Това заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов след среща с турския посланик Сюлейман Гьокче.

Нашите кораби в Черно море не дават никаква индикация за мигрантска вълна. Лагерите в Турция са спокойни, въпреки всичко се разбрахме с Турция да усилим патрулите, за да сме сигурни, че няма да се получи брожение, подчерта Борисов.

Заедно с турската страна продължаваме да охраняваме, въпреки всичко съм изпратил военния министър, главния секретар на МВР, началника на отбраната. С 230 войници сме подсилили Гранична полиция, защото може да се очаква все пак натиск. Изказах съболезнования към всички загинали, към техните семейства, добави Борисов, съобщи БГНЕС.

Говорихме си с посланика, че в последните месеци през ден-два пиша съболезнователни адреси. Политиците трябва много по-сериозно да се заемат, говоря в цял свят и да се намери трайно решение и то да е мир. Непрекъснато войни, непрекъснато военни намеси нищо добро не носят към този момент, уточни още Борисов. Той съобщи, че КПП-ата работят. Борисов заяви, че границата ни е подсилена и няма опасност да минават имигрантски потоци, но според него това е била една от опасностите, ако превратът е бил успешен.

„От снощи дори и да имаше някъде неудобства, нямаше как в тази ситуация в Турция да ги накараме да пуснат КПП-тата. След разговори успяхме да ги отворим. Продължавам да смятам, че все още конфликтът не е напълно локализиран от това, което имам като информация. Препоръчвам всички да отложат пътуванията си, за да не поставяме всички в екстремна ситуация”, призова още Борисов.

Ужасно събитие. За първи път в Европа, защото и Истанбул е в Европа, аз виждам, че с танкове, с F-16 се стреля по държавни сгради, около 10 бомби са хвърлени в парламента, където е имало и опозиционни партии, не само управляващи, а депутати от всички партии. Така че следим всеки един миг, допълни Борисов.

Всяка минута получаваме информация по всички канали успокоителното е, че вече напрежението спада и там. Следобед ще има заседание на турския парламент, така че се надявам да няма повече ескалиране или сега да влязат в една спирала на реваншизъм, на още смърт и още проблеми, отбеляза премиерът. Засега се разминахме и дано всичко да продължи да се успокоява и да се търси политическо решение, това винаги съм го казвал, подчерта още той.

На въпрос дали има пострадали българи, Борисов отговори: "За радост комуникациите съществуват и вие виждате всеки гражданин се обажда и през вас и през външно и през дежурните ни центрове. Към този момент това, което знаете вие, знаем и ние – нямаме някакво индикиране по въпроса. Държим и самолет в готовност и бихме могли да помагаме, но все още не е достатъчно стабилна ситуацията там и рисковете биха били големи, защото виждате, че става въпрос за преврат, в който участват F-16 и най-съвременни хеликоптери, които хвърлят бомби. Така че дори и за гражданската авиация не е много сигурно”.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини