От х:

Днес в x:

Случилото се в Турция е театър, убеден Божидар Димитров

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров не вярва на официалните информации за опита за военен преврат в Турция, който се случи тази нощ.

„Все повече съм склонен да вярвам, че случилото се в Турция е един театър. Толкова висши офицери, толкова полковници и подполковници би трябвало да знаят как се прави военен преврат“, каза проф. Димитров в ефира на радио К2.

Един успешен план за преврат предвижда още в първите минута да бъдат арестувани премиера и министрите, след това да се обяви временно правителство и декларация за целите и намеренията. Един преврат планира и контрола върху 19-20 възлови обекта.

Нито едно от тези неща не са били направени от военните в Турция тази нощ. 

Ердоган си седеше, пиеше си уискито в Бодрум и по едно време се окикерчи и постави нещата под своя контрол“, посочи Димитров.

Целта на този театър, според Димитров, е да се ликвидира армията. Като историк той припомни успешните преврати в Турция до момента и че армията в продължение на години е имала правото да се намесва, ако прецени, че е нарушен светския характер на държавата.

Проф. Димитров оцени реакцията на българския премиер като адекватна, като според него едва след няколко дни ще трябва да се свика Консултативен съвет по национална сигурност, когато ще могат да се видят резултатите в Турция и дали ще се установи диктатура на Ердоган и дали поток от бежанци ще тръгне към България.

„Ердоган е поел ангажимент към ЕС, личен приятел на Бойко Борисов, вече спря един бежански поток. Почти сме завършили оградата и ще бъде трудно тя да бъде преодоляна“, отговори проф. Божидар Димитров на въпрос по темата за евентуално изостряне на проблема с бежанците след военния преврат в Турция.

По думите на историка Турция няма да бъде приета в ЕС и цитира бившият британски премиер Камерън, според когото това може да се случи около 3000 г.

ЕС е един християнски клуб. Не може да вкараш в него страна от 72 млн. души, в която само 2% са християни“, отбеляза Димитров.

Божидар Димитров коментира и сближаването между Ердоган и Путин като провокирано от взаимния икономически интерес.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини