От х:

Днес в x:

Отново земетресение в София: 2,5 по Рихтер

Ново земетресение с магнитуд 2,5 по Скалата на Рихтер с епицентър в южните квартали на София - във Витошкия разлом, е регистрирано в 10.17 ч., съобщи Николай Милошев, директор на Геофизичния институт на БАН.

След двата труса, които на 15 и 16 ноември изплашиха столичани, достигайки 4 по скалата на Рихтер, в следващите дни продължават да се регистрират по-слаби сеизмични активности, обясняват специалистите.

Според тях трусовете може да продължат още две-три седмици.

Директорът на Геофизичния институт на БАН за пореден път отбеляза, че за съжаление никъде в света - дори в Япония и в САЩ, не се прогнозират земетресения.

Трудно е да кажем или да говорим за цикличност на земетресенията във Витошкия разлом, категорични са учените. Te отбелязват, че големите земетресения в Софийско са през 1818 г., 1858 г. и 1918 г.

Сградите след 1987 г. се изготвят по проект който гарантира земетръсна устойчивост при магнитуд 9 степен. Най-застрашени са постройките в центъра, на които са извършвани преустройства без проект на строителен инженер, а противно на всякакви очаквания най-устойчиви са панелните блокове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини