От х:

Днес в x:

Агенцията по храните се заема със сладоледа

Българската агенция по безопасност на храните започва масови проверки на павилионите, в които се продава сладолед. 

В столичния Южен парк инспектори посетиха на случаен принцип няколко търговски обекта. Най-честите нарушения, които проверяващите остановиха са липса на работно облекло и етикети, които посочват производител, състав и годност на продукта.

От Агенцията по храните следят най-много за температурата, при която се съхраняват сладоледените изделия, тъй като всяко по-ниска стойност от -18 градуса е рискова за продуктите.

През лятото сладоледът е едно най-предпочитаните средства за разхлаждане както за малки, така и за големи. Колко, обаче са качествени сладоледените изделия? 

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните се разходиха в Южния парк  и посетиха няколко будки за сладолед. 

"Това са обекти с т.нар. временен статут, т.е. сезонни обекти. Тяхната регистрация обикновено се прави в рамките на определен период, най-често това е шест месеца - подава се в началото на май и продължава до около края на октомври. Всяка година търговците са задължени да подадат заявления за регистрация, ако искат да предлагат сладолед или какъвто и да е продукт на такъв временен обект", обясни д-р Силвия Каменова от областната дирекция в София.

Първият търговски обект, който попадна под ревизията на Агенцията днес, получи предписание за липса на работно облекло на обслужващия персонал. "Задължително персоналът трябва да има работно облекло. Без накити, без бижута, без тъмни очила", поясни Каменова.  

Във вторият проверен обект ситуацията с облеклото бе сходна. Тук обаче се появи и проблем с липсата и на етикети на сладоледите. 

"Като огледаме сладоледите имат етикети, но на първия оглед не успяхме да ги открием. Грешката на момичето - идвайки сладоледите опаковани, опаковките отиват директно в коша. По този начин при една проверка те няма как да удостоверят в срок на годност ли, кой е производителя. Късмет сега, че още не са изхвърлили коша за боклук", обясни д-р Каменова.    

Проверки на обектите за сладолед ще има в цялата страна.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    гост
    0 0
    17:52, 9 юли 2016
    Не искам да коментирам нищо
Последни новини