От х:

Днес в x:

КРЪГ представиха своя опит на европейска среща в Марибор

    Няколко младежки организации, между които Европейската конфедерация на младежките клубове, Асоциацията на младежки арт къщи от Белгия, организации от Словения, Испания и България са мотивирани да създадат Пътна карта на младежките дейности, базирана върху изкуствата и творчеството. Може ли изкуството да окаже влияние върху професионалната съдба на днешните образовани млади хора, чиито приоритети са по-скоро в сферата на технологиите? Представители на един от най-старите европейските университети в Льовен-Лимбург се опитват да обобщят опита, натрупан в Европа по време на младежки фестивали, изкуства на открито, работилници за стрийт арт, творчески ателиета и т.н. и представиха резултатите от този анализ на среща в Марибор, Словения от 3 до 6 юли. Арт движение Кръг беше сред поканените организации, поради разнообразието от политики, които използва за професионалния старт на различни групи млади хора, както и деца. През различни етапи от развитието си Кръг издава национално младежко литературно списание, създава галерия „Арт апартамент” в София, център за визуални изкуства с галерия в Кърджали и международен център за програми за млади артисти в Дъждовница, поддържа блог за свои и чужди добри практики в сферата на изкуствата в публична среда и за социалните възможности за развитие на градската и селската среда чрез арт иновации.

    В срещата „Кръг” представиха своя 12-годишен опит „на терен” в Кърджали и Дъждовница и аранжираха изложба в една от местните галерии с фото-творби на 19-годишната Златина Точкова от своя екип. Експерименталната  фото- експозиция с провокативното заглавие ”Аз не съм интелектуалец, просто правя фотографии” показа документални изследвания – цветни и черно-бели – и завиден опит на авторката да предизвиква емоция с концептуални работи, които успяват да „замразят” момента така, че да дадат нов тласък на въображението. Златина Точкова е родена в Кърджали през 1998 г., през 2016-та завършва ГПЧЕ „Хр. Ботев” и е приета за студентка по фотография в Университета Ковънтри, UK. Тя работи с дигитални и аналогови камери и е в екипа на Арт движение Кръг от 2012-та. Златина поддържа свой блог за фотография на английски език със 181 публикации и 524 последователи.

    През януари, 2017-та Кърджали ще бъде домакин на дебататите от Пътуващата европейска младежка среща за създаване на Пътна карта на младежките дейности, базирана върху изкуствата и творчеството.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини