От х:

Днес в x:

Полицаи убили чернокожи в Луизиана и Минесота

В САЩ започва разследване по убийството на чернокож мъж от полицаи в Батон Руж, Луизиана, предадоха Ройтерс и БТА. Съобщава се и за подобен инцидент в Минесота.

Агенциите се позовават на американското министерство на правосъдието.

Във вторник 37-годишният Алтън Стърлинг е бил притиснат към земята и прострелян два пъти в гърдите от двама бели полицаи на паркинг пред магазин в Батон Руж, столица на южния щат Луизиана. 

Убийството е заснето на поне два видеоклипа, разпространени в социалните мрежи. То отприщи вълна от възмущение от най-новия случай на полицейска бруталност срещу афро-американци.

Подобни трагични инциденти във Фъргюсън (щата Мисури), Балтимор и Ню Йорк станаха причини за масови вълнения в САЩ.

На видеокадрите се вижда, как единият полицай прострелва Стърлинг най-малко 4 пъти от близко разстояние. А другият изважда нещо от джоба на ранения, докато той умира.

Единият клип е заснет от Абдула Муфлахи, собственик на супермаркета, пред който Стърлинг бе застрелян на паркинга. "Сърцето ми се къса. Това е възмутително, това е лудост", каза Муфлахи, който е приятел на Стърлинг и му е разрешил да продава компактдискове на сергия пред магазина му.

Той е предал видеото на Ройтерс и казал, че от джоба на Стърлинг бил изваден пистолет. Според свидетели обаче оръжието никога не е било в ръцете на убития и той с нищо не е заплашвал полицаите.

Стърлинг се оказал на мушката на полицията, след като анонимен се обадил, че някой го бил заплашил с оръжие пред магазина.

Неколкостотин души се събраха снощи на бдение близо до мястото, където Стърлинг бе застрелян. Местните власти реагираха трескаво в опит да предотвратят ескалацията на напрежението.

Според Асошиейтед прес обявеното от правосъдното министерство разследване също е опит да се предотврати разрастването на протестната вълна сред правозащитни и граждански организации.

Батон Руж - столицата на щата, е с население от 229 000 души, като 54 на сто от тях са чернокожи и над 25 процента от жителите живеят в бедност според официалната статистика.

На случая реагира и Хилъри Клинтън кандидат за президент от Демократическата партия. Тя нарече убийството трагедия и подчерта, че доверието между полицията и гражданите, на които те служат, трябва да бъде градено отново.

"Има нещо дълбоко порочно, щом толкова много американци имат причина да смятат, че нашата страна не ги смята за толкова ценни, колкото другите, заради цвета на кожата им", каза тя.

Междувременно друго видео разкрива подобно убийство в щата Минесота, съобщи Би Би Си.

Филандо Кастиле е бил застрелян в своята кола, посягайки да извади шофьорската си книжка, е казала неговата приятелка.

Преди това, според нея, мъжът казал на спрелия го полицай, че има законно оръжие.

Кадри, заснети от жената, показват окървавения Кастиле до нея и полицаят с още насочен пистолет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини