От х:

Днес в x:

Във Варшава НАТО ще посвети специална сесия на Русия

Отделна сесия на срещата на върха на НАТО във Варшава, ще бъде посветена на отношенията с Русия. В полската столица е въведено извънредно положение.

Руската тема ще се обсъжда през първия ден на форума, който ще се състои на 8 и 9 юли, предаде ТАСС, като цитира постоянния представител на САЩ в алианса Дъглас Лют, който говори пред журналисти снощи. 

"Вечерното заседание на лидерите на страните членки ще бъде посветено в по-голямата си част на отношенията на НАТО с неговия най-голям и най-развит във военно отношение съсед – Русия – е казал Лют. - Тези отношения са фундаментални за алианса от момента на неговото основаване през 1949 г. до днес."

Той е добавил, че САЩ и НАТО са за диалог с Русия, но наред с това искат "да й покажат, че няма да търпят никаква агресия на своите граници".

Именно затова, според Дъглас Лют, във Варшава ще се обсъжда укрепването на сигурността в Източна Европа и разполагането в Полша и балтийските страни на четири многонационални батальона с численост до хиляда бойци всеки.

На същата цел служи и решението на САЩ да разположат на ротационна основа напълно окомплектована дивизия в Европа към края на 2017 г. В нея ще бъдат включени въздушно-десантна и бронетанкова бригади.

Против подобни намерения се обяви днес постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко. В интервю за в. "Комерсант" той каза, че конфронтационните действия на НАТО задължително ще получат военно-технически отговор от Русия.

Според него усилията на НАТО, насочени към укрепване на сигурността на европейските страни чрез разполагане на сили на алианса на тяхна територия, "всъщност подкопават тази сигурност".

Грушко припомни, че до неотдавна Основополагащият акт Русия-НАТО от 1997 г., според който алиансът се задължава да не разполага "значителни бойни сили" по границата с Русия, служеше за опора на сигурността в Централна Европа.

От друга страна НАТО реши отново да проведе разговори с Русия на ниво посланици, предаде снощи БНР. Това ще стане следващата сряда на 13 юли в Брюксел, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Разговорите ще се съсредоточат върху кризата в и около Украйна и нуждата от пълно прилагане на мирното споразумение от Минск, уточни Столтенберг. 

Това ще е второто заседание на Съвета НАТО-Русия, откакто Кримският полуостров беше анексиран от Руската федерация.

Междувременно във Варшава заради срещата в петък и събота се въвежда извънредно положение, съобщи БТА. Изключителните мерки за сигурност в града вече привлякоха вниманието на наблюдателите.

Беата Шидло, полски премиер, е подписала заповед за въвеждане на първото - най-ниско - ниво на извънредно положение: "Алфа". Според говорител на правителството мярката ще действа от полунощ на 7 юли до края на 10 юли.

"Тази мярка носи общ превантивен характер - е пояснил говорителят Рафал Бохенек. - След въвеждането на първо равнище на извънредно положение органите на публичната администрация са длъжни да засилят контрола в обществените зони и в местата на струпване на много хора."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини