От х:

Днес в x:

Няма да повдигат обвинения срещу Клинтън за имейлите й

Министерството на правосъдието на САЩ няма да предявява обвинения за нарушения на правилата за служебна кореспонденция от страна на Хилъри Клинтън, предаде БТА.

Лорета Линч, министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ заяви снощи, че е приела препоръката на ФБР да не повдига обвинения.

"Продължаващото цяла година щателно разследване ще бъде прекратено и няма да бъдат повдигани никакви обвинения спрямо лицата, срещу които се водеше това разследване", се казва в нейна декларация, цитирана от Ройтерс.

Във вторник директорът на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми каза, че Хилъри Клинтън е била "изключително небрежна" при използването на личния си имейл, докато беше държавен секретар на САЩ (2009 – 2013).

Коми добави обаче, че не вижда основания да бъдат повдигани криминални обвинения по случая. Той остави окончателното решение за правосъдното министерство.

Вчера Линч лично се е срещнала с шефа на ФБР и със следователите, които проучвали дали Клинтън е нарушила законите, изпращайки служебни имейли от личния сървър в дома си. Един от повдигнатите въпроси бил дали тя е боравила небрежно с поверителна информация.

Републиканците в Конгреса веднага обвиниха ФБР, че е проявило "преференциално отношение" към Хилъри Клинтън. Те привикаха Коми за обяснения и той трябва да се яви днес в Камарата на представителите.

Хилъри Клинтън е практически сигурен кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия. Ако бяха намерени основания да повдигне криминално обвинение срещу нея, това би нанесло удар по кампанията й за изборите през ноември.

Затова републиканската опозиция в САЩ посрещна изводите на Коми с възмущение и протести. А демократите и техните съюзници смятат, че проточилият се скандал около електронната кореспонденция на Клинтън е умишлено политизиран.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини