От х:

Днес в x:

Бъчварова: Взели сме мерки срещу повишената заплаха

Имаме много ясен план, по който институциите, различните нива на управление в държавата действат в ситуация на повишена заплаха, заяви Румяна Бъчварова.

Терористичната заплаха е обща за всички страни и това налага обединяване на усилията и налагане на общи стандарти. Българските служби имат непрекъснат обмен на информация с колегите си от Турция, Европа и САЩ, а информацията е основното оръжие срещу тероризма. Това каза още вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

Тя увери, че се следи много внимателно информацията, която достига до МВР. Правят се анализи, определя се нивото на риска, имаме един много ясен план за действие при сегашната ситуация, добави Бъчварова.

Имаме предписание как да действаме, ако не дай си Боже имаме такова събитие, каза вътрешният министър.

Във връзка с атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул Бъчварова подчерта, че са взети всички разписани мерки, а "отделните институции вече знаят отговорностите си и действат без изрични разпореждания".

Дилемата между това да гарантираш сигурността и да запазиш правата като че ли все повече се измества в посока на сигурността, каза още вътрешният министър. 

На практика ограничаването на правата е една от победите на тероризма над съвременната цивилизация. Колко далеч може да поставим всички огради от летищата например, колко време трябва да отделят гражданите, за да пътуват спокойно, както е било доскоро, реторично попита Бъчварова. 

От вчера Специализираният отряд за борба с тероризма (СОТБ) засилено охранява Летище София. Още преди терминал 1 и 2 екип на жандармерията спира автомобили за проверки. На място Бъчварова коментира вчера, че се правят всички проверки на пътниците. 

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини