От х:

Днес в x:

Наказания в Бърза помощ заради търговията с пациенти

Има или няма договорки между болници в София и „Спешна помощ” да се карат пациенти в определени лечебни заведения – не най-близките, а тези, които плащат на линейките, независимо дали става въпрос за човешки живот или не?

Не е вярно, че не сме се отзовавали да отговорим на въпросите, коментира д-р Светла Богданова, заместник-директор на „Спешна помощ”. Тя заяви, че шефът ѝ д-р Георги Гелев, който е с последно предупреждение за уволнение, е в отпуск – от 6 юни. Водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев каза, че от здравното министерство са посочили, че на д-р Гелев отпуската му е свършила на 6 юни, а не започва тогава. Николаев директно обвини Гелев, че се крие. Доста учудващо д-р Богданова отвърна, че замества д-р Гелев през настоящата седмица, като „смяната” започва от днес (20 юни).

Богданова посочи, че на 7 юни Генка Шикерова, която показва в свой репортаж по Нова как линейки карат пациенти до болници, които плащат на "Спешна помощ", а не до най-близкото лечебно заведение, е пратила SMS на Гелев във връзка със скандалното разследване и с покана за интервю. Гелев върнал писмо, за да се уточнят въпросите, стана ясно от версията на заместника му.

По конкретен случай, в който има починала жена заради това, че е откарана в болница „Витоша” вместо в ИСУЛ, д-р Богданова отвърна, че „Спешна помощ” не толерира подобни дейности. Колегата, който го е направил, е вече наказан с предупреждение за уволнение, каза Богданова. Шефът на болницата Орлин Филипов пък беше показан на запис как увещава Марияна Ганева, дъщерята на починалата жена, да не се поддава на увещанията на адвокати, които "грозно" търсели по някой лев да изкарат и да приеме смъртта на майка си без обяснения.

Отварят се възможности за корупция, чувала съм, че някои лекари си позволяват да не карат пациенти до най-близкото лечебно заведение. Имаме 9 наказани лекари, които са си позволили да не закарат пациент до най-близката болница, заяви заместник-директорът на „Спешна помощ”. Нямаме обаче как да се преборим, добави тя.

Проф. Генчо Начев пък заяви, че тарифата за такива „ситуации” е около 100 лева. В подкрепа на думите му се изказа бившият шеф на НЗОК Румяна Тодорова, доц. Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника в „Пирогов”.

Същевременно по друг случай, с мъж със симптоми на инфаркт, д-р Богданова отрече да е имало оферта от страна на екипа на „Спешна помощ”. Предложили сме му по негово предпочитание къде да бъде откаран, каза тя. Не знам къде е бил точно фитнесът, в който е станало всичко – нямам документи и точен сигнал дали „Сити клиник” е била по-близо до „Пирогов”, заяви д-р Богданова. За финал тя изтъкна как спешните медици работят по 24 часа в 7 дни седмица – смятате ли, че можем да се занимаваме с подбор?

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    Господинов
    1 0
    15:35, 20 юни 2016
    Доктор Гелев е направо жалък
  • 2
    Го
    Господинов
    0 0
    14:18, 1 юли 2016
    Всеки път когато му опре яйцето в з*****а, доктор Гелев подхваща жалната песен за това как не достигат кадри в Софийската спешна помощ. Да, кадри не достигат, ама защо?! Да започнем от трудовия договор. Когато един медик започне работа в ЦСМП София- град той подписва едногодишен срочен договор със шест месеца изпитателен срок във него. По силата на кой кодекс се случва тази подигравка? След изтичането му е възможно да му бъде пуснат още един такъв. Е кой лекар ще се съгласи една или две години да работи в несигурност за бъдещето си? Ами ако изплаща кредит? Отделен е въпроса колко млади, надеждни и със желание за работа колеги са уволнени заради дребни провинения или просто защото не отговаряли на високите изисквания за работа в Софийската спешна помощ. Същевременно там работят хора с група инвалидност и/или в дълбока следпенсионна възраст. Ама защо? Ами защото няма кой да работи. Има логика.

Още новини

Последни новини