От х:

Днес в x:

Оранжев код за високи температури на 18 юни

Опасно горещо ще бъде времето в събота, 18 юни. Горещата вълна в страната ще продължи и през следващата седмица.

НИМХ обяви оранжев код за опасно високи температури за 18 юни в Централна България, в областите: Плевен, В. Търново, Русе, Ловеч, Габрово, Пловдив, Ст. Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, както и за Благоевград.

В останалите области предупреждението е за потенциално опасно време - жълт код.

Предупредителен жълт код за високи температури НИМХ обяви за днес, 17 юни, в цялата страна. 

Какво означават кодовете

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите. 

Жълтото означава потенциална опасност. 
Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето. 

Метеоролозите предупреждават, че заради високите температури са възможни здравни проблеми за болни хора, възрастни и деца. 

Времето по дни

За събота се прогнозират температури от 35 до 40 градуса, в неделя с градус-два по-ниски.

В събота привечер и през нощта срещу неделя на места в планините и северните райони ще прегърми и превали, като има вероятност и за локални градушки и гръмотевични бури, без явленията да бъдат масови.

В неделния ден ще се появи умерен източен вятър. 

До края на седмицата времето ще бъде отлично както за планински, така и за морски туризъм. 

Водата вече почти навсякъде е над 20-21 градуса и ще се затопля още. Температурата на въздуха  по бреговата ивица ще бъде по-комфортна от тази във вътрешността на страната - от 25 до 29 градуса. 

През първата половина на следващата седмица ще остане предимно слънчево, със слабо развитие на купеста облачност в следобедните часове, но почти без валежи, освен на съвсем малко места в планините. Температурите ще се понижат с още 2-3 градуса, но ще останат по-високи от обичайните, в интервала от 31-32 до 36 градуса. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини