От х:

Днес в x:

Чехия почита паметта на жертвите от Лидице

Днес в Чехия има траурни церемонии по повод 74-а годишнина от подпалването от фашистите на село Лидице край Прага.

Лидице е изгорено на 10 юни 1942 г. Варварският акт бе отговорът на нацистките окупатори на покушението срещу началника на Главно управление за имперска сигурност и заместник на имперския протектор на Бохемия и Моравия Райнхард Хайдрих.

Цялото мъжко население на селото е разстреляно, децата хвърлени в газови камери, а жените изпратени в концлагери и депортирани в Германия.

На място са били разстреляни 173 мъже от Лидице. От общо 500 жители на селото загиналите - разстреляни, хвърлени в газови камери и намерилите смъртта в концлагери - са 340.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    РАЙСФЮРЕР ХИМЛЕР
    1 0
    19:32, 11 юни 2016
    Известно е от историята като напълно унищожено на 10 юни 1942 г. от германците по време на Втората световна война с наказателна акция заради покушението над висшия функционер на СС обергрупенфюрер Райнхард Хайдрих, райхспротектор на протектората Бохемия и Моравия, началник на РСХА.

    При атентата, извършен от членове на чешката съпротива, подбудени и обучени специално за това от британските специални служби, Хайдрих е ранен сериозно, поради което му е изваден далакът. На 3 юни състоянието му започва даже да се подобрява, но вследствие от получена инфекция, която не била овладяна, получава отравяне на кръвта и на 4 юни умира.
    Първи реакции на властта
    Като научава за смъртта на Хайдрих, Хитлер изпада в шок и бяс. Още на 3 юни британците и техните чешки изпълнители, в резултат от вестите за състоянието на Хайдрих, задействат по-нататъшния сценарий по реализацията на подривния си план. В Гестапо е получена дезинформация, че атентатът е осъществен от 2 чешки пилоти, които били емигрирали във Великобритания и които били укрити от съселяните на роднините им от село Лидице. Шеленберг отбелязва в спомените си, че на 4 юни при вбесения фюрер влетял Хайнрих Мюлер с предварително поднесената му дезинформация, и Хитлер наредил безжалостни мерки спрямо извършителите и техните укриватели-помагачи.
Последни новини