От х:

Днес в x:

Турските визи блокират още 3 държави на опашка в ЕС

Споровете дали и от кога да се отменят визите за турски граждани, посещаващи ЕС са на път да блокират цялата визова политика на ЕС. Вътрешните министри от Общността се събират утре в Люксембург за пореден път да гледат предложенията за безвизово пътуване за граждани на Грузия, Украйна, Косово и Турция, но шансовете някоя от тях да получи добри новини са близки до нулата.

Турция

Единствена от четирите Турция има конкретна дата – 1 юли, която бе фиксирана в споразумението, подписано между ЕС и Анкара за спиране на имигрантите, влизащи през Гърция. Тя обаче е обвързана с условия да се изпълнят всички 72 критерия, изисквани от ЕС.

Европейската комисия предложи на Европарламента и на страните членки да премахнат визите за Турция през май въпреки, че тя не беше изпълнила седем от условията. Към днешна дата неизпълнени остават три и половина: промяната на закона за борба с тероризма, така че той да не преследва политически опоненти на управляващата партия, въвеждане на биометрични паспорти с пръстов отпечатък и правно сътрудничество с Кипър. Президентът Реджеб Ердоган подписа закона за реадмисия с ЕС, който да позволи незаконно пребиваващи на територията на ЕС чужденци от трети държави да бъдат връщани в Турция, ако се докаже, че са влезли през нея в ЕС. Законодателната процедура обаче още не е приключила и законът не е влязъл в сила. Изпълнени са условията за даване на независимост на органа за защита на личните данни, за обмен на информация с Европол и са направени законовите за борбата с корупцията.

Турция ще може да започне да издава новите биометрични паспорти от този месец, но ЕС иска да види как работи системата, преди да отметне това предусловие за визите. Правното сътрудничество с Кипър остава проблемно, тъй като Анкара не признава държавата. Още се търси компромис и за дефиницията за тероризъм, по която Ердоган неколкократно заяви, че няма да прави отстъпки.

Така 20 дни преди договорената дата за отпадане на визите, Турция не изпълнява всички условия, което е изрично изискване на страните членки. Идната седмица Европейската комисия пак ще излезе с оценка за хода на работата, но шансовете за вдигане на визовите ограничения са незначителни, тъй като Европейският парламент, който трябва също да одобри премахването им, още не е започнал същинската работа по тях.

Проблематичният случай с Турция изглежда ще попречи и на Украйна, Грузия и Косово скоро време да получат безвизови пътувания. Грузия очаква решение от март, а Украйна от април, като според Европейската комисия и двете държави са изпълнили всички условия. Съмнения в политическата стабилност обаче отместват решението във времето.

Грузия

Грузинският президент Георгий Маргвелашвили, който беше в Брюксел в сряда предупреди, че ако визите не бъдат премахнати преди парламентарните избори през есента, това ще разколебае позициите на проевропейските партии и страната може да завие отново към Москва. Пет европейски държави – България, Румъния, Литва, Латвия и Естония, призоваха Холандия, която председателства ЕС да придвижи въпроса на Грузия и поискаха външните министри в ЕС да обсъдят заплахите от влошаване на дипломатическите отношения с Тбилиси и страните в региона, ако това не се случи.

Основната пречка пред Грузия изненадващо се оказа Германия, която отскоро настоява да се изчака с аргумента за засилена активност на грузински престъпни банди, тероризиращи с битова престъпност местното население. Според Германия все още има твърде много искания за политическо убежище от страна на грузинци в ЕС, което е несъвместимо с безвизовото пътуване. Подкрепян от Париж и от Рим, Берлин има достатъчно гласове да блокира решението за Грузия. Засега Германия настоява за отсрочка докато страните членки съберат статистическа информация за престъпността от грузинци на своя територия, за да се прецени дали проблемът е европейски или само германски.

Украйна

Българският президент Росен Плевнелиев се обяви в сряда в реч пред Европейския парламент за бързо отпадане на визите за Украйна, но Киев вероятно ще продължи неофициално да бъде държан в тандем с Турция, заради големия брой население, което би получило безпрепятстван достъп до Европа, ако визите паднат. Киев демонстрира тази седмица, че умее да охранява границата си, залавяйки френски гражданин, подготвящ атентати по време на започващото в неделя Европейско първенство по футбол във Франция. По-рано президентът Петро Порошенко гордо се завъртя около внезапно открити картини на стари майстори, откраднати миналата година от италиански музей. Тези акции засега не изглеждат достатъчно убедителни на Брюксел и въпросът още се обсъжда само на експертно ниво в Съвета.

Предстои холандското правителство да реши и какво ще прави след референдума, в който мнозинството холандци заявиха, че не желаят да се задълбочават отношенията на ЕС с Украйна. Без безвизов режим споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, което Амстердам трябва да ратифицира, до голяма степен се обезсмисля извън политическата символика. Очаква се този месец да излезе и окончателната експертиза за причините за катастрофата на малайзийския самолет над Украйна, в която загинаха 189 холандци. Версията за ракета, изстреляна целенасочено, за да убие пътниците, изглежда почти сигурна, макар все още да не е ясно дали отговорността е на проруските или на украинските военни.

Косово

Косово, което получи благоразположението на Европейската комисия за премахване на визите едновременно с Турция, като че предизвиква най-малко напрежение, защото има съгласие, че не е готов за свободно пътуване. Холандското председателство говори за проблеми с организираната престъпност, които се добавят към все още нератифицираното споразумение между Косово и Черна гора за демаркацията на общата им граница. Въпреки, че официално не е призната за независима държава от 5 европейски членки, Косово би имало достатъчно мнозинство в Съвета за премахване на визите, но това няма как да се случи, ако една от границите на държавата е неизвестна.

В очакване на лятото, когато Брюксел видимо забавя темпове на работа, разширяването на списъка от държави, чийто граждани могат да пътуват безвизово в ЕС, изглежда ще бъде прехвърлена към есента и дори към зимата, в очакване на по-добри условия за компромис. Фактът, че четири държави са очакване на визи, е по-скоро лоша новина за тези, които са по-напреднали в подготовката си и трябва да очакват другите да ги настигнат или конюнктурата да се промени. Но тази тактика на Брюксел не е нова – разделянето на България и Румъния, доскоро бяха третирани като сиамски близнаци, отне близо 15 години.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини