От х:

Днес в x:

България като пример за защита на конкуренцията

България може да е пример за страните от региона в областта на защита на конкуренцията.

Това стана ясно от гостуването на директора по защита на конкуренцията и политика за потребителите в Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) Гилермо Валeс в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

То беше свързано с провеждащото се днес осмо издание на Софийския форум по конкуренцията – съвместна инициатива на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и УНКТАД. На него, освен Валeс, присъства и европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер.

Избрахме България по няколко причини. Първо, в региона вие бяхте една от държавите, която започна на много ранен етап, веднага след края на Студената война, със закона за защита на конкуренцията и имате опита – исторически и икономически, през последните 20 години, посочи Валес.

Този исторически и политически опит е много полезен за страните в региона, които може би изостават, за да разберат какво е конкуренция, какви са институциите, които могат да я укрепват, и едновременно, както постъпи България, да се интегрират в обединена Европа.

Това е един от малкото работещи международни форуми в България, посочи председателят на КЗК Петко Николов, който също беше гост в предаването. Форумът е насочен към страните от балканския регион с оглед на това, че всички те, вкл. България, либерализираме пазарите си и ролята на органите по конкуренция е несъмнена. За нас е от особена гордост, че УНКТАД избра нашата комисия – това е признание на качеството на труда и работата, която се извършва в КЗК, добави Николов.

На въпрос не сочат ли голяма част от данните, че конкуренцията у нас по-скоро е илюзия и има повече картели и договорки в бизнеса, Валес отговори: „Разбирам чувството за самокритика, това е хубаво. Историческият преход – политически, икономически, е нещо, което отнема време. Особено по отношение на конкуренцията – трябва да се смени начинът на мислене, културата на хората. Всички участници трябва да се включат активно – правителството, гражданите като потребители, фирмите. Не говорим само за икономики в преход, дори в зрели пазарни икономики имаме проблеми с ограничения на пазара“.

Запитан вървим ли по добър път, Валес отговори: „Не бихме били тук, ако не бяхме убедени колко доверие заслужава вашата институция“ (КЗК, бел. ред).

Помолен да коментира картела за горивата, Николов припомни, че КЗК образува производство срещу седем от веригите на пазара, включително, срещу Българската петролна и газова асоциацията. Направихме инспекции на място във всичките седем компании и в Асоциацията. В момента тече процес на снемане на информацията от иззетите материали. Струва ми се в рамките на около месец ще приключили този процес. Даваме всичко от себе си, каза Николов.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини