От х:

Днес в x:

Опозицията скочи срещу новите заеми от 600 млн. евро

Левицата скочи срещу вземането на нови заемиГражданите задлъжняват с още 300 милиона евро.

За това алармира социалистът Румен Гечев по време на дебатите по ратифицирането на гаранционно споразумение между страната ни и Световната банка. 
Споразумението е за укрепване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Министерството на финансите не било дало никакви разчети според социалиста. Става въпрос за изключителен натиск върху държавния бюджет, предупреди Гечев.

Заемът щял да се връща до 2020 г. В последната година трябвало да се върнат над 40% от заема. Връщането на този дълг съвпадал и с връщането на 16-милиардния дълг, взет преди време от кабинета. Гечев е недоволен, чеднес депутатите трябва да одобрят и втори заем освен този от 300 милиона евро - в същият размер. Така общо държавата взема нов заем от 600 млн. евро.

Кажете каква е лихвата, настоя още Румен Гечев. Увисваме на световните финансови институции, по каква причина, попита червеният депутат.

Ако сме имали фискален резерв от 11 милиарда лева, както обяви финансовия министър преди време, защо вземаме нови заеми, недоумява той.

По-умерено, за да свършим нещо в тази държава, призова герберът Станислав Иванов. Нямаше да водим този дебат, ако не беше фалирала КТБ, включи се и реформаторът Петър Славов.

Финансовият министър Владислав Горанов защити заемите, определяйки ги като добро решение с минимален риск за държавата. Това щяло според него да помогне да се укрепи възможността на Фонда за гарантиране на влоговете да работи.

Идеята на подобно гаранционно споразумение, а не поемането на дълг, е да даде възможност Фондът на доста ниски ценови равнища да се финансира, като по този начин се намали косвения натиск върху банковата система, която ще обслужва този дълг, обясни финансист номер едно.

Рисковете за държавата били пренебрежимо малки, по думите му. Искаме ли да увеличим капаците на Фонда за гарантиране на влоговете, попита Владислав Горанов. „Няма как да имаме 46 млрд. гарантирани влогове и да нямаме инструментариум, който да ги обслужва, да нямаме работещ механизъм”, подчерта министърът.

Ако имахме работещи механизми в законодателството, може би нямаше сега да водим този спор, когато фалира КТБ, атакува министърът опонентите си.

Банките щели да връщат парите от заемите. Опонирането на предложението му било безотговорно отношение към влоговете на гражданите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини