От х:

Днес в x:

Посланици хвалят новия Закон за съдебната власт

Идната сряда министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще внесе в Министерски съвет Закона за съдебната власт.

Над 40 часа Съветът за съдебна реформа е обсъждал новите разпоредби на закона през последните няколко дни.

4/5 от проекта са били приети с пълно съгласие от членовете на Съвета. По останалите текстове е имало градивна дискусия, в която са направени много добри предложения, които са включени в проекта.

Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева на среща с посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас, на Кралство Норвегия и на Конфедерация Швейцария. Събитието бе съвместна инициатива на правосъдния министър и на посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот, представляващ нидерландското председателство на ЕС.

„С предлаганите изменения прокуратурата ще е единна, но не и централизирана. Прокурорите и следователите вече няма да са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност. Засилва се отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата“, обясни министърът.

Нидерландският посланик Н.Пр. Том ван Оорсхот приветства постигнатото от екипа в последните пет месеца.
„Законодателните промени, които предвиждате, формират база за създаване на доверие в една независима и безпристрастна съдебна система, но ефектът от тях зависи също така от капацитета на хората, които ще ги прилагат. Мога да кажа, че придвижихте реформата в правилната посока“, каза в заключение Н.Пр. Оорсхот.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини