От х:

Днес в x:

Как да спечелите Оскар

През последните шест години се забелязва тенденция наградата "Оскар" за най-добър актьор да се присъжда за участие във филми, разказващи за реални личности, предаде Ройтерс.

Три години в категорията са номинирани както актьори, превъплъщаващи се в реални хора, така и такива, които играят въображаеми герои. Всеки път обаче е побеждавал актьорът, пресъздал действителен човек.

Изключение от правилото е оскарът, който Дензъл Уошингтън спечели през 2001 г., за образа на Алонсо Харис в "Тренировъчен ден". Тогава Уошингтън победи Уил Смит като Мохамед Али и Ръсел Кроу като гениалния математик-аутист Джон Наш.

През останалите три от шестте години престижната статуетка за главна мъжка роля печелят актьори, пресъздаващи реални фигури - Рей Чарлз, Иди Амин, Труман Капоти. Това означава, че ако тази година дори само един от звездната група на Франк Лангела като Ричард Никсън, Шон Пен като Харви Милк и Джош Бролин като Джордж У. Буш спечели номинация за главна мъжка роля, всички други ще трябва да се простят с наградата.

Затова Леонардо ди Каприо в предстоящия филм "Revolutiondry Road" и Брад Пит в "Странният случай с Бенджамин Бътън" няма да имат голям шанс за златната статуетка, освен ако не настъпи промяна в предпочитанията на членовете на Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

При жените тенденцията е още по-силна. През това десетилетие, например, в шест от осемте години "Оскар" за най-добра женска роля са получили актриси, които играят реални личности.

При наличието на звезди като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Сали Хокинс обаче тази година тенденцията да се присъждат "Оскар-и" за роли на въображаеми героини може да се обърне.

През 90-те години на XX в. например изпълнителите на ролите на измислени герои са победили в надпреварата за най-добър актьор седем от общо девет пъти, а актриса, играеща роля на действителна жена, е печелила "Оскар" за най-добра актриса само два пъти.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини