От х:

Днес в x:

Телескопът "Спицър" откри "близнак" на Слънчевата система

Космическият телескоп "Спицър" на НАСА откри "близнак" на Слънчевата система на разстояние 10,5 светлинни години от Земята, съобщи в. "Индипендънт", като цитира публикация в сп. Astrophysical Journal.

В "близнака" може да има неоткрити планети. "Системата прилича на много по-млада версия на нашата Слънчева система", казва д-р Масимо Маренго от центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в Кембридж, Масачузетс. Той е един от американските астрофизици, направили откритието.

Според него изучаването на новата слънчева система позволява на учените да се върнат назад във времето и да видят как е изглеждала нашата Слънчева система като млада.

Новата слънчева система има астероиден пояс от космически скали, подобен на този между Марс и Юпитер, и външен пръстен, съставен от леден материал, който е сходен с Куйперовия пояс в периферията на Слънчевата система.

Има и трети пояс от астероиди, съдържащ 20 пъти повече скали, отколкото вътрешния. Астрономите предполагат, че три неоткрити още планети с маси между тези на Нептун и Юпитер може да са оформили трите пръстена.

Новата слънчева система обикаля около звездата Епсилон Еридани. Тя се вижда с невъоръжено око, малко по-малка, по-студена и значително по-млада е от нашето Слънце.

Докато то се е образувало преди около 4,57 милиарда години, Епсилон Еридани е само на около 850 милиона години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини