От х:

Днес в x:

Световната финансова криза - има ли я, няма ли я у нас?

Днес сме свидетели на пореден ден, в който депутати и министри ни предлагат различна интерпретация на случващото се у нас в резултат на световната финансова криза. За едни от тях кризата е световна, а за други - не. Това, което ни интересува обаче, е не само как се справят банките в България, а до какво ще докара кризата българския гражданин.

Депутатът от ОДС и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Мартин Димитров предупреди днес, че българската икономика е в опасност от рецесия.

По думите му правителството "не предлага нищо конкретно, а само голи обещания и празни приказки". Министерски съвет не предприема мерки за овладяване на последиците от световната финансова криза извън тези, предприети в ЕС.

Димитров очаква кредитният рейтинг на България да падне трайно, което ще доведе до оскъпяване на кредитите и други проблеми.

От своя страна, лидерът на тъмносините Иван Костов поиска от трибуната на парламента в двуседмичен срок да се внесе план за действие в Министерски съвет във връзка с правителствената политика в условие на световната финансова криза.

"Мнозина казват, че българските банки са стабилни. Вероятно има 2-3 банки, които имат проблеми, но банките причиняват сериозни щети на българската икономика", каза Костов. По думите му почти 13 млрд. лева са взели българските банки от чужбина за няколко години и те трябва да се връщат.

Според Костов мерките в условия на криза не бива да са толкова фокусирани към банките, а към българската икономика. Те трябва да помогнат на българската икономика да не изпадне в рецесия.

"Спестителите и днес са ударени от българската инфлация. Тези, които загубиха най-много, са хората направили борсови инвестиции, фондовете", каза Костов и допълни, че борсовите инвеститори са понесли голям удар.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че трябва да се предприемат голям кръг от мерки, за да бъдат преодолени тези проблеми: "Големите губещи в тази ситуация са хората, които взеха кредити и които видяха, че в последните дни лихвите скочиха с една четвърт. Хората са с разрушени инвестиционни планове. Те започват да продават бизнесите си. Хотели се продават за 1 лев стига да има кой да поеме кредита".

Иван Костов вижда правилната посова в това да се смени изцяло икономическата политика, да се насърчи и облекчи българският гражданин, за да се насърчи инвестиционната политика.

"Ще бъде злокобен цикъл в България, ако вие допуснете шансовете да се пропилеят", коментира още той.

"България не може да разчита на Европейската централна банка, защото не сме част от Еврозоната", каза от парламентарната трибуна и народният представител Лидия Шулева и допълни, че негативното отражение е резултат от отлагането на членството в Еврозоната за след 2015 г.

"Ако българският спестител има над 100 евро като депозит, той ще търси начин за спестяване зад граница. Надпреварата за депозитите е част от битката", обясни депутатът.

Лидия Шулева не може да даде отговор кога точно ще ни сполети кризата, така както я виждаме в цял свят, но каза, че сега е моментът да минем в режим на спестяване.

"Не сме сигурни нито за дълбочината, нито за характера на развиващата се криза", отбеляза още Шулева и допълни, че кризата ще настъпи във времето на реиндустриализацията: "Нашите компании изостават по производителност. Кризата ще свие секторите на услугите, в това число и туризма. Още по-сериозно е положението в строителството. Наливането на пари е, за да се поддържа изкуственото дишане на корупционния модел на прехода", а това ще доведе до предпазна клауза".

"Без политика и действия ще консумираме не само възможностите, но и щетите на глобалната криза", заключи още Шулева.

Рамо до рамо с удивителните, които ни поставят Мартин Димитров и Иван Костов, обаче съжителстват и информационни точки.

"Българската банка е стабилна" - това заяви от същата парламентарна трибуна народният представител от Коалиция за България Румен Овчаров. За него мерките, които Управителният съвет на банката е взела, оказват вече влияние.

"Мерките са взети. Българската система е стабилна и в здравословно финансово. Стабилно е и икономическото развитие на страната. Икономическият ръст е над 6 %. Този процент е резултат от правителствената политика", каза Овчаров.

По думите му в Бюджет 2009 г. трябва да се заложат 3 елемента - запазване на макроикономическата и финансова стабилност на страната; насърчаване на икономиката и мерки за насърчаване на икономиката; гарантиране на доходите на хората.

"Всички проблеми, които има българската финансова система, ако има такива ще бъдат представени пред вас. Нямаме какво да крием", увери Овчаров.

В същата посока на вятъра бяха и коментарите на депутата от НДСВ Милен Велчев: "Критиките по отношение на мерките в условия на финансова криза са насочени в погрешна посока", лаконично заключи той.

По думите на Велчев инвеститорите на борсата трябва да са свикнали с мисълта, че могат както много да спечелят, така и да загубят. Ето защо мерките на правителството трябвало да са насочени към банковия сектор.

"Категорично подкрепям правителството за взетите досега мерки. Може би, те трябва да се обогатят с някои други мерки, чието място обаче не е в бюджета за 2009 г.", каза Велчев и препоръча: да се увеличат инвестициите в инфраструктура, с което частично ще се компенсира очаквания спад в строителния бранш; да се опростят процедурите по опростяване на ДДС; да се увеличат значително средствата за туристическа програма на България.

"България стои стабилно. Банковият сектор е стабилен", завърши Велчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини