От х:

Днес в x:

Осъдиха управляващата партия в Турция

Управляващата в Турция ислямистка партия експлоатира религията за политически цели, в нарушение на светските норми, но няма доказателства, че проповядва насилие, заяви Конституционният съд на страната в свое постановление.

Постановлението, поместено в онлайн изданието на официалния вестник, посочва аргументите, върху които съдът основава решението си от юли в дело, чието искане бе забраната на партията по обвинения в опит да измести ожесточено защитаваната светска система в Турция с хардлайнерски ислямистки режим.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата да обяви извън закона Партията на справедливостта и развитието (ПСР), но я наказа с финансови санкции, които представлявали "сериозно предупреждение".

ПСР предприе действия, нарушаващи светската система, се посочва в постановлението, цитирайки претърпелия неуспех опит да премахне забраната за носене на забрадки в университетите и опитите да се въведе религиозно обучение.

Религиозните въпроси бяха "превърнати в централни в политиката до степен, водеща до социални разслоения и напрежения" и религиозните чувства на хората бяха "превърнати в инструменти за чисто политически цели", се посочва в документа.

Такава политика "би могла безспорно... да навреди на функционирането на демокрацията", се казва още в постановлението.

Съдът обаче посочва, че ПСР също така е предприела дълбоки реформи, за да подобри демократичните свободи и човешките права и за напредъка на кандидатурата на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини