От х:

Днес в x:

Жената на Бах написала част от творбите му

Австралийски академик твърди, че е открил доказателства за това, че съпругата на Йохан Себастиан Бах е сътворила някои от най-прочутите шедьоври на немския композитор. След тридесет години проучвания диригентът Мартин Джарвис казва, че е сигурен във факта, че Анна Магдалена Уилке, втората жена на Бах, е написала няколко от нотациите, смятани за дело на Бах.

„Не се съмнявам, че сюитите за чело не са работа на Йохан Себастиан", казва Джарвис пред агенция Ройтерс. Музикалният „детектив" започнал да подозира за проблема още откакто бил студент в Кралската музикална академия в Лондон, където, свирейки прочутите творби за чело, видял, че нещо не е наред.

„През 2001г. много внимателно деконструирах всяка от тези сюити и сега имам точно осемнадесет причини да твърдя, че те не са писани от Бах", допълва Джарвис. Той допълва, че в дългогодишните си търсения е открил, че два от оригиналните ръкописи на тези творби са писани с почерка на Анна Магдалена.

Също така Джарвис разкрива и за една кратка бележка, записана в края на един от ръкописите. Тя гласяла "Ecrite par Madam Bachen", а това, според тълкуванието на диригента, значи не „преписана", а „написана" от госпожа Бах.
Източник: bulgarianpost.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини