От х:

Днес в x:

Полша не дава сърцето на Шопен

Полските власти откзаха да предоставят сърцето на композитора Фредерик Шопен за ДНК тест, съобщи АР. Учените, които поискаха разрешение да изследват сърцето на Шонеп, твърдят че той е починал от муковисцидоза, а не от туберкулоза, каквато е официалната версия.

Шопен е погребан в Пер Лашез, гробище във Франция, но сърцето му – по негово желание, е положено в колона в църквата „Свети Кръст" във Варшава. Представител на министерството на културата на Полша съобщи, че след консултация с експерти, чиновниците решиха, че определянето на новата диагноза не оправдава провеждането на изследване.

Според управителя на Обществото на Фредерик Шопен във Варшава - Grzegorz Michalski, изследването на учените няма да донесе нищо ново и съществено по отношение на творчеството и личността на Шопен, а по скоро ще задоволи нечие любопитство. Освен това учените не са съвсем сигурни и в тази нова диагноза.

Изследователите са съгласни с изложените доводи, но твърдят, че муковисцидоза има различни симптоми – например инфекция на дихателните пътища. Освен това болестта е открита много по-късно от 1849 година, когато е починал композитора.

Муковисцидозата (кистозна фиброза) е заболяване, предизвикано от генна мутация и води до сериозни нарушения в работата на дихателния и храносмилателния апарат. До момента няма открито лечение за болестта, а продължителността на живота на заболелите е много по-малка от обикновено.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини