От х:

Днес в x:

Американци откриха най-голямото находище на природен газ у нас

Служители на американската компания "Дайрект петролиум" са открили газ чрез сондажи на 5 000 метра дълбочина край село Девенци.

Това съобщиха засега неофициално от областната администрация на Плевен с уточнението, че до няколко дни ще има повече информация за находището от компанията.

Очакванията на инвеститорите са, че това находище ще е най-голямото на природен газ в България. В проекта за сондаж R 1 - Девенци американската компания смята да инвестира над 40 милиона долара.

Откритието идва след продължили над една година сондажи в землището на селото в община Червен бряг. Още в началото на юли миналата година официално бе даден стартът на сондажа за проучване на подземно находище на природен газ край Девенци.

Находището се проучва от няколко години. За издигането на сондата и прилежащата инфраструктура е получена концесия от държавата. Концесионерът на сондажа край Девенци е американската фирма "Дайрект Петролиум", а изпълнители на сондирането са турските фирми "Аладин Идъл Ист" и "Гюней Илдазъ".

Специалистите коментират, че търсенето и проучването на нефт и газ е сложна, скъпа и високорискова дейност. Преди година край Девенци започна последният етап на проучванията.

Първоначалните очаквания на "Дайрект петролиум" бяха, че газ ще бъде открит в рамките на 3-4 месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини