От х:

Днес в x:

Бутат кабинета до края на месеца

Опозицията внася поредния вот на недоверие срещу правителството на Сергей Станишев на 24 юли.
Това ще стане в 10.30 ч., решиха опозиционните партии в Народното събрание след консултации днес, съобщи БГНЕС.

Досега са събрани 80 подписа, от които 13 са на независими депутати. Лидерът на Съюз "Свободни демократи" Стефан Софиянски бе категоричен, че има пълно единодушие в отделните политически сили. Мотивите за вота са проваленото еврочленство на България и нанесените материални и морални щети на българските граждани в резултат на загубата на 1 млрд. лева от еврофондовете.

В мотивите са отбелязани и конкретните провалени политики на кабинета - нулевото усвояване на средствата от ЕС по седемте оперативни програми през 2007 г., изоставането в изграждането и развитието на пътната инфраструктура, в т. ч. магистрала "Тракия", неравностойното положение, в което е поставен българският бизнес в сравнение с фирмите от другите страни-членки.
Според Софиянски най-вероятно мотивите няма да се променят до внасянето на вота, тъй като те се потвърждават от всеки следващ доклад на Европейската комисия. Само ден преди вота на недоворие - на 23 юли, се очаква да излезе поредният критичен доклад, според който е възможно България да бъде лишена от 500 млн. евро, твърди Ройтерс.

Според Веселин Методиев от ДСБ е възможно и този път депутатите от ПГ на НДСВ да гласуват въздържали се. "Чух твърдения от техни народни представители, които ме навеждат точно на такава мисъл, обясни той. Методиев не изключи хипотезата и от ДПС също да се въздържат заради вчерашните коментари на депутати от движението във връзка с доклада на ОЛАФ. Това ще бъде най-тежкият вот на недоверие за тези 18 години", подчерта той.

Очаква се дебатите към искания вот на недоверие да се проведат от 28 юли до 1 август.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини