От х:

Днес в x:

Франция поема от днес председателството на ЕС

Франция поема днес от Словения за следващите шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз. Всяка нощ в продължение на два месеца кулата символ на Париж ще бъде обляна в синя светлина, на чийто фон ще греят дванадесетте звезди от европейското знаме по повод председателството на Франция.

На церемония вчера в по предаването на председателството френският външен министър Бернар Кушнер констатира, че ЕС е в "средно състояние". Той каза това след думите на словенския външен министър Димитрий Рупел, че предава съюза в "по-скоро добро състояние".

В интервю за парижкия всекидневник "Паризиен", публикувано в навечерието на рокадата, френският министър по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе каза, че президентът Никола Саркози иска да превърне съюза в първокласен състезател.

По думите на министъра Саркози възнамерява "да обучи" Европа и да я направи по-динамична, по-жизнена и по-близка до гражданите й. "ЕК ще спечели, ако стане по-гъвкава и по-малко догматична", посочи Жан-Пиер Жуйе.

Правителството в Париж е отделило бюджет от 190 милиона евро за шестмесечното френско председателство на Европейския съюз, съобщи вчера информационният уебсайт "Медиапарт".

Според медиата сумата е 16 пъти по-голяма от тази, която външното министерство в Лондон бе предвидило за британското председателство през 2005 г.

Излагайки приоритетите на приоритетите на френското председателство, външният министър на Франция Бернар Кушнер заяви вчера, че по-нататъшното разширяване на съюза не може да продължи, без да е влязъл в сила новият Лисабонски договор. "Сега действащият Договор от Ница е изготвен с оглед на 27 членки в ЕС и не може да бъде ефективен при повече членки", посочи Кушнер.

Той каза, че по време на френското председателство ще продължи развитието на отношенията със страните, които се стремят към членство в ЕС като Хърватия и Турция, и с държави от Западните Балкани, които искат да задълбочават отношенията си с ЕС като Македония, Албания и Сърбия.

"Очаквам по време на френското председателство да бъдат отворени две или три нови глави в преговорите с Турция и да бъдат отворени всички глави в преговорите с Хърватия", каза Бернар Кушнер.

Френският министър на външните работи изтъкна, че основната задача на френското председателство ще е да направи ЕС и европейските институции по-разбираеми за гражданите на съюза.

Френският президент Никола Саркози призова за дълбока промяна на начина, по който се изгражда Европа, която според него днес буди безпокойство, предаде Франс прес.

"Европа предизвиква безпокойство. Нещо по-лошо, съгражданите ни започват да се питат дали в крайна сметка националното ниво на управление не е по-способно да ги защитава, отколкото европейското. Това е връщане назад, а щом има връщане, значи начинът, по който градим Европа е погрешен и следователно трябва да бъде променен в дълбочина", заяви Саркози вчера по френската телевизия "Франс 3".

"От Европа се очаква тя да защитава европейците от рисковете на глобализацията и точно тук нещата не вървят. Трябва да помислим как Европа да съумее да защити европейците в ежедневния им живот", добави френският президент.

Саркози призна, че ирландското отхвърляне на Договора от Лисабон затруднява френските приоритети за председателството на ЕС през втората половина на тази година. Той каза, че не остава много време преди изборите за Европейски парламент през 2009 г., за да се намери решение на институционналната криза.

Саркози настоя, че трябва да се помисли за понижаване на ДДС върху петрола, ако цените му продължат да растат, въпреки че европейските партньори на Франция са против такъв ход.

"Ако през октомври цената на барел петрол продължи да расте, ако стигне 175, 180 или дори 200 долара, не може да продължаваме с 20 процента данък", изтъкна Саркози.

"Другите страни от ЕС отказаха решението, което аз исках да се вземе веднага. Те обаче приеха като председател на Европейския съвет да извърша заедно с Европейската комисия проучване на въпроса, за да бъде взето решение през октомври", добави той.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини