От х:

Днес в x:

Ограбиха Лех Валенса с 250 000 долара

От сметката на бившия президент на Полша – Лех Валенса, изчезнаха около 250 000 долара, съобщи полското радио RMF FM.

Откраднатите пари били възстановени на Валенса от банката. Прокурорът на Гданск, който разследва случая, подозира в кражбата синът на един от бившите сътрудници на президента. По данни на следствието, младежът използвайки вътрешна информация присвоил средства от сметките на двама клиенти, единият от които е Лех Валенса.Не е изключено обаче жертвите на мошенника да са повече.
Престъпникът е нанесал щети възлизащи на 870 000 злоти.

Лех Валенса бе президент на Полша от 1990 до 1995 година. Той е и един от първите синдикалисти, съосновател нанезависимият профсъюз „Солидарност". Носител е на Нобелова награда за мир за 1983 година.

На 23-ти юни тази година излезе книгата "Службата за сигурност и Лех Валенса". Съдържащата 700 страници книга от двама историци - Славомир Ченкевич и Пьотр Гонтаржик, която вдигна немалко шум. Според авторите, под оперативния псевдоним "Болек" ,синдикалният бос поддържал връзки с полската Държавна сигурност. От три десетилетия насам слуховете за мнимото или истинско сътрудничество на Валенса със службите току припламват. Причината е в една преписка на ДС в Гданск от 29 декември 1970 г., съгласно която младият Валенса бил поел задължението да сътрудничи. На 19 юни 1976 г. бъдещият синдикален лидер прекратил конспиративната си работа. Защото не искал да продължава, не му доставяло удоволствие, както гласи официалната версия.

Фотокопия от стари квитанции за платени хонорари за поднесена информация на обща сума около 4000 евро също обременявали младия Валенса. Истината е обаче, че още през 2000 г. полски съд официално оправда Валенса във връзка с отправените му обвинения за сътрудничество със службите. Защото достоверността на обременяващите го документи не можа да бъде безспорно доказана.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини