От х:

Днес в x:

Цонев поиска жилища за военните

Жилища за военни ще иска министърът на отбраната Николай Цонев. На първата си пресконференция пред журналисти той каза, че най-важното за него е да се подобри социалната политика към военнослужещите.

Жилищата ще бъдат осигурявани под наем, а след 15 година от службата си те да могат да придобиват жилища на цената, на която министерството ги е купило, предаде БГНЕС.

Не са използвани по-ефективни възможности за разпореждане с военните имоти, а липсата на прозрачност и публичност, както и на ефективен контрол, съчетана с празноти и неясноти на нормативната уредба, засилва влиянието на субективния фактор и прави възможно възникването на корупционни практики. Това са част от изводите от проверките на разпореждането с имоти на Министерството на отбраната, които оповести министърът, цитиран от БТА. Цонев отбеляза различни случаи, някои от които определи като "фрапиращи". Сред проблемите са замени, осъществени при много занижени оценки за имоти на министерството. Министърът ще предложи да бъде създаден и служебен фонд от жилища за нуждите на войниците. Цонев каза още, че министерство на отбраната има огромен финансов ресурс от имотите, които притежава, но те трябва да бъдат управлявани така, че да донесат максимална полза за министерството.

За тази цел ще бъде създадена дирекция "Управление на собствеността и инвестициите". По думите му досега е имало противоречия между две дирекции - Военна инфраструктура и Агенция "Държавна собственост". По думите на министъра този проблем ще бъде решен като двете дирекции се обединят. Според Цонев има неясни критерии при замените на движими имоти на министерството. Лицензирани оценители са оценявали имотите на много по-ниски цени, а поръчките са били давани на едни и същи оценители с цел облагодетелстване на различни хора от министерството. За това той каза, че ще изпрати всички документи, с които разполага на държавна финансова инспекция. Като пример министърът посочи случай с Дома на отбраната в Хасково, който бил на стойност над 1 милиона лева, но оценителите са му дали цена от половин милион.

Сред приоритетите на министъра е това, военните да бъдат задържани на служба чрез увеличение на заплатата, както и децата им да бъдат настанявани приоритетно в детски градини и студентски общежития, за да могат военнослужещите да мислят само за работата си и да изпълняват пълноценно службата си.

Министърът каза, че друг негов приоритет е модернизацията на армията, както и създаването на комуникационна система, с което да се поддържат връзки с колегите им от други страни. България ще продължи да изпълнява ангажиментите си към НАТО и Алианса. Ще бъдат продължени мисиите в Ирак, Афганистан, Косово и Херцеговина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини