От х:

Днес в x:

Ройтерс: България е все по-близо до тоягата

Европейската комисия (ЕК) се приближава към лишаването на България от средства от някои европейски фондове заради неуспеха й да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Това съобщи свързан с въпроса източник от Европейския съюз, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че България е на път да загуби стотици милиони евро, които вече са замразени заради разследвания за корупция, и да й бъдат наложени строги условия за отпускане на близо 11-те милиарда евро, които страната е предвидено да получи до 2013 г., предаде БТА.

През юли ЕК ще публикува доклади за съдебната реформа и борбата срещу престъпността в България и нейната черноморска съседка Румъния, с която се присъединиха заедно към Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Източникът на Ройтерс е пожелал да запази анонимност, заради деликатния характер на разследванията, които продължават, и тъй като проектодокладите все още не са готови.
Двете бедни бивши комунистически страни (България и Румъния - бел.ред.) са подложени на специално наблюдение, тъй като в момента на присъединяването си към ЕС не покриваха напълно стандартите му в областта на правосъдието, борбата срещу престъпността и системите за превеждане на средствата от европейските фондове. През юли Румъния може да получи предупреждение да засили борбата си срещу корупцията, но не и финансово наказание, докато България изглежда предопределена да загуби пари заради наличието на доказателства, че корупцията засяга пряко нейните агенции, през които минават европейските средства, отбеляза цитираният източник.

До момента комисията замрази около 400 милиона евро, предвидени за България по предприсъединителната програма за техническа помощ ФАР и между 50 и 100 милиона по "Специална програма за присъединяване в областта на земеделието и селските райониФ САПАРД.
"Те ще загубят тези 400 милиона и 50-100 милиона", обясни източникът. "Няма да съобщим, че милиарди нови пари ще бъдат отрязани, но ще поискаме обстойни финансови ревизии."
По думите му, най-сериозното безпокойство на Брюксел е предполагаемата връзка между така наречената стара гвардия отпреди 1989 г., руските бизнес-интереси и организираната престъпност.

Въпреки уверенията на българските власти, че имат силна политическа воля да се справят с проблемите и че работят в тясна координация с ЕК, източникът от Брюксел изрази съмнение, че премиерът Сергей Станишев има нужната власт, за да изиска строги мерки за изкореняване на корупцията и за борба срещу организираната престъпност.

"В Румъния поне виждаме сътрудничество, какъвто не е случаят в България, с изключение на министър-председателя, който обаче в действителност не притежава властта", отбеляза той.

Това е чиста спекулация около доклада, който Европейската комисия ще публикува за България през юли. Това заяви говорителят на комисията Марк Грей в коментар за БТА на съобщението на Ройтерс. Не може да се предрешава съдържанието на доклада преди той да е написан и приет, добави Марк Грей.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини