От х:

Днес в x:

Върви народе възродени

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, официален празник посветен на делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. За официален празник е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Това е празникът, който дава израз на българската гордост и достойнството ни като нация, способна да изрази и утвърди духовните си стойности. Освен учители и ученици, днес празнуват своя ден народните читалища и журналистите.

Честит да е на всички, които са свързани с българската писменост и българския език, които не оставят искрата на българската духовност да изгасне!

На делото на двамата братя Кирил и Методий посвещават стихове Любен Каравелов, Иван Вазов, Кирил Христов и др. Но най-трайна в съзнанието на всеки българин остава песента - химн на Панайот Пипков, по текст на Стоян Михайловски "Върви, народе възродени"/1901/.

На 15 май 1892 г. Стоян Михайловски, учител по музика в Русе, написва стихотворението "Кирил и Методий" като проект за български всеучилищен химн, отпечатано същата година в списание "Мисъл". То става известно 9 години по-късно /1901/, когато в навечерието на празника на светите равноапостоли Св. св. Кирил и Методий (11 май ст. ст.) композиторът Панайот Пипков написва музиката и стихотворението става химн на славянските просветители.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини