От х:

Днес в x:

23 °C

Десетилетие затвор надвисна над главата на Николай Цонев

Военноокръжната прокуратура - София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за престъпление по чл. 282, ал. 3, във вр. с ал. 2, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 НК, съобщиха от прокуратурата.

Николай Цонев е обвинен, затова че през втората половина на 1999 г., в качеството му на началник на Управление „Снабдяване и търговия" и на директор на Дирекция „Управление на доставките" в Министерството на отбраната, е превишавал правата си, като многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения, произтичащи от Закона за общинските и държавните поръчки, Закона за обществените поръчки, наредби, инструкции, министерски заповеди и други подзаконови актове.

По този начин са били сключени четири договора за доставки на авиационно-техническо имущество и авто-техническо имущество с фирмите ЕТ„Транскомерс Импекс - Стефан Въргов" - Плевен, ЕТ „Коко Д - Димитър Пачеджиев" - София, „Мелбърн Интернешенъл ООД" - САЩ и „Метропол М ООД" - София, от което на Министерството на отбраната са нанесени щети в размер на 970 653,59 лв. Престъплението е особено тежък случай и е извършено от Цонев с цел да набави имотна облага за цитираните фирми.

Наказателният кодекс предвижда за този вид престъпление наказание лишаване от свобода от три до десет години и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини