От х:

Днес в x:

Петролът ограничи поскъпването си

Цената на петрола се понижи до $124 за барел в понеделник, след като по-скъпият долар и разразилото се прибиране на печалби доведоха до забавяне на ралито и до лека корекция. През изминалата седмица, петролът отбелязваше вечен рекорд във всеки от петте работни дни.
Днес американският лек петрол се търгува с $1.86 по-ниско до $124.10 за барел, след като в петък цената достигна невижданите $126.27. Лондонският брент петрол се търгува с $1.46 по-ниско до ниво $123.10 за барел.

„По-скъпият долар може да доведе до отлив на спекулантски интерес към петролните фючърси", коментирал е Ед Майер от MF Global. Според него, петролните котировки вече са силно надценени и е възможно скоро да видим по-рязко поевтиняване.

През миналата седмица на NYMEX са били отчетени 63 218 дълги петролни позиции (в подкрепа на цената) от 53 311 седмица по-рано. Това ясно показва какви са пазарните настроения в момента. В същото време доларът продължи да покачва като днес се котира около нивото $1.5420 за евро. Комбинацията от скъп петрол и скъп долар е крайно неприятна и наврежда силно на развитите икономики потребяващи вносна суровина.

Петролът е с 13% по-скъп от ниските си стойности на $110.53 за барел от 1 май. От тогава до днес цената се покачи рязко, след като се появи новината за възможно забавяне на доставките от Северно море и Нигерия, а в същото време се увеличи и търсенето на дизелово гориво.

През миналата седмица дори се заговори за възможността ОПЕК да увеличи дневните добивни нива преди следващата си среща през септември, ако цената продължи да отбелязва рекорди. За съжаление, петролните министри на Еквадор, Катар и Иран са отказали да коментират по-високо производство, тъй като текущата цена ги удовлетворява.

По-рано днес Китай изнесе месечният си доклад за потреблението на петрол и рафинирани горива в страната, според който вносът на суровина е паднал с близо 4% през април в сравнение със същия период година по-рано. Това е първото съкращение във вноса от 18 месеца насам, след като китайците са купували по 3.47 млн. барела петрол дневно през април от 4.07 млн. през март.

Същевременно у нас цените на горивата по бензиностанциите тръгнаха нагоре, като днес литър бензин А-95H се продава за 2.28 лв., а дизеловото гориво е с цена от 2.48 лв. за литър.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини