От х:

Днес в x:

Финансовите посредници очакват забавяне на икономическия растеж

Финансовите посредници очакват забавяне на икономическия растеж, като най-песимистично настроени са управляващите дружества и пенсионно-осигурителните дружества (ПОД), които очакват по-съществено забавяне на ръста на БВП.

Това сочат данните от изследване на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите.

Търговските банки очакваха забавяне на икономическия ръст през четвърто тримесечие на предходната година, но сега са най-оптимистично настроени, като повечето от банките (81.8% срещу 75% при предходната анкета) посочват, че икономическият растеж ще се запази.

В сравнение с настроенията в края на 2007 г., при настоящото анкетиране финансовите посредници демонстрират много по-малки очаквания за бъдещо ускоряване на инфлацията.

През 2008 г. те очакват ръстът на цените в страната да се забави в сравнение с предходната година, като най-значителна промяна се наблюдава при управляващите дружества и ПОД.

Тенденцията на плавно поскъпване на лева спрямо щатския долар се запазва в общото очакване на българските финансови посредници.

Търговските банки смятат, че щатският долар ще прекъсне низходящата тенденция и ще възвърне малка част от стойността си до средата на годината.

Инвестиционните посредници, за разлика от предходното тримесечие, са песимистично настроени спрямо американската валута и считат, че нейното поевтиняване ще продължи.

Сравнително категорични в същата насока са очакванията на управляващите дружества и ПОД.

Очакванията за поскъпване на лева спрямо щатския долар през второто тримесечие на 2008 г. вероятно са свързани с продължаващите негативни сигнали за развитието на американската икономика.

В допълнение, политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за запазване на референтния лихвен процент заради рисковете пред ценовата стабилност разширява лихвения диференциал в полза на единната европейска валута, респективно българския лев, се казва в анализа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини