От х:

Днес в x:

Геолози търсят диаманти, откриват съкровище от колумбови времена

Корабът е бил препълнен с медни кюлчета, слонова кост и златни монети, въоръжен с оръдия против пиратите. Не е имало обаче как да се защити от коварното време и е потънал заедно със скъпоценния си товар във водите край африканския бряг.

500 години по-късно геолози от Namdeb Diamond Corp. се натъкват на него търсейки диамантени находища за Намибия. Веднага уведомяват археолога Dieter Noli, който през последните десетилетия работи в намибийската пустиня, съобщава АП.

Съдейки по ликовете на благородниците, изобразени на испанските и португалски монети, типа оръдията и навигационните уреди, корабът е потънал в края на 15 век, или началото на 16 век.

Учените се отнасят към намерените кюлчета, слонова кост, монети, дървен материал, както криминолози - към уликите на местопрестъпление, По това време Васко да Гама и Христофор Колумб са се впускали в рисковани плавания към неизвестни земи отвъд хоризонта, а за Земята не е било сигурно дали не е плоска.



Кораб с толкова много монети и скъпоценен товар, на това място на зeмното кълбо, по това време може да бъде пиратски, или на някой много безстрашен и успешен капитан, изпълняващ кралска поръчка.

По червеите, разяли коруса и следите от опити дупките да бъдат запушени, учените правят извода, че когато е потънал, корабът е бил вече стар. Сега учените проверяват в музеите и библиотеките на Кейп Таун за записи от това време. Възнамеряват да търсят в архивите в Испания и Португалия.

Търговията със слонова кост се е контролирала от кралските фамилии. Не е възможно да изчезне кораб с такъв товар и толкова много пари на борда, и да няма нито ред, смятат учените.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини