От х:

Днес в x:

Бракът : повече домакинска работа за жените

Съпругът създава 7 допълнителни часа на седмица домакинска работа за жените, съобщи LiveScience.com.

"Това е добре познат модел", заяви ръководителят на изследването Франк Стафорд, икономист в Института за социални изследвания към Мичиганският университет."Мъжете работят повече извън дома, докато жените поемат повече от домакинските отговорности".


Съществуват и изключения, но като цяло бракът означава повече къщна работа за жените и по-малко за мъжете."А ситуацията се влошава за жените, когато се появят и деца", казва Стафорд.


Времената се променят в американските домове. Докато през 1976 година жените са били заети с простиране и бърсане на прах 26 часа в седмицата, то през 2005 те стават 17 часа седмично.Мъжете все по-често се включват като тяхната заетост в домакинството нараства от 6 часа седмично през 1976 до 13 часа през 2005.


"Бракът вече не е мъжкото решение за по-малко домакински задължения", казва Стафорд.На неомъжените жени на 20 и 30 години се падат по 12 часа седмично чистене, а на омъжените около 21 часа. Мъжете с годините показват по-различно отношение, по-възрастните мъже хващат метлата по-често от младите. При двойките с деца домакинската работа за жените се увеличава на 28 часа седмично, в сравнение с мъжете, които имат 10 часа.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини