От х:

Днес в x:

Доживотен затвор за сериен изнасилвач и убиец във Варна

Доживотен затвор затвор без замяна при специален режим е най-тежкото от наказанията, което Варненският окръжен съд (ВОС) наложи на 39 годишния таксиметров шофьор от Варна Марин Живков.
Той е признат за виновен в 3 изнасилвания и за две убийства, извършени за близо 9 години, съобщават от пресцентъра на съда.

Варненският окръжен съд осъди Живков да заплати на всеки един от четиримата родители на убитите момичета по 100 000 лв обещетение, заедно със законната лихва от деня на извършване на престъпленията.

След 6 съдебни заседания при закрити врати, след разпита на повече от 50 свидетели и запознаване с множество експертизи, изготвени от 14 вещи лица, Окръжният съд във Варна призна вината на Живков за 4 брутални престъпления, извършени от август 1996 година до февруари 2004 година.

На 1 август 1996 година при условията на опасен рецидив в землището на с. Климентово, Варненска област Живков изнасилил 19 годишна студентка, като употребил сила и заплахи.

4 години по-късно в землището на с.Долище, отново след жестоко насилие Ламбев убил 20 годишното момиче, студентка във Варна, с което преди това се гаврил.

Зверствата продължил година след това в землището на град Вълчи дол, където отново със сила и заплахи изнасилил 23 годишно момиче.

Съдът призна вината на Живков и за убийството на 21-годишно момиче станало на 20 февруари 2004 година в землището на с.Осеново, Варненско.
Трупът на жертвата е бил открит почти година и половина по-късно.

В хода на досъдебното производство Марин е правил признания за някои от престъпните деяния, като е насочвал разследването и към други лица.

От началото на съдебния процес, който започна през март миналата година многократно осъжданият за други престъпления Живков не призна вината си.

За първото изнасилване ВОС му присъди 13 години лишаване от свобода, а за второто - 10 години затвор.

За всяко едно от жестоките убийства първоинстанционният съд му наложи наказание доживотен затвор без право на замяна при специален режим и на основание чл.23 от НК определи Живков да изтърпи именно това най-тежко наказание.

Общо 18 686 лв е размерът на държавните такси върху уважените граждански искове, разноските по делото и разходите на родителите на едно от убитите момичета за адвокат.

Присъдата на ВОС подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини