От х:

Днес в x:

Дигитализацията на галериите в България

Двудневна международна работна среща на тема "Българските галерии през 21 в. - дигитализация и онлайн достъп" ще започне днес в Националната художествена галерия /НХГ/, съобщиха от Министерството на културата. Организатори са НХГ и Институтът по информатика и математика при БАН.

В работната среща ще участват Руси Русев, директор на Дирекция "Музеи, галерии и изобразително изкуство" в Министерство на културата, експерти от министерството, директори на общински и регионални галерии, представители на Националния институт за паметниците на културата, БАН, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, СУ "Св. Климент Охридски" и други.

Основна цел на срещата е да конкретизира ангажиментите на държавните институции, свързани с дигитализацията на музейните фондове и да запознае бъдещите проектни партньори с възможностите на Седмата рамкова програма за финансиране на подобни проекти. На участниците ще бъдат представени и възможностите за обучение в областта на дигитализацията.

Експертните доклади на лекторите в срещата ще бъдат публикувани в "Наръчник на куратора за дигитализация", който може да се види в електронен вариант на интернет страницата на секция "Приложения на информационните технологии в хуманитарните науки" на Института по информатика и математика на БАН.

В програмата са включени четири панелни сесии и четири кръгли маси след всяка от сесиите. Първата сесия започва с официално откриване от директора на Националния музей на българското изобразително изкуство Борис Данаилов в 10.00 ч. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини