От х:

Днес в x:

Сръбският премиер подаде оставка и призова за предсрочни избори

Сръбският премиер Воислав Кощуница обяви, че подава оставка, и призова за предсрочни избори във връзка с правителствената криза, свързана с обявената едностранно независимост от Косово.

"Сръбското правителство вече няма единна политика по важен въпрос, свързан с бъдещето на страната - Косово. Такова правителство не може да функционира. Това е неговият край, ние трябва да върнем мандата на народа", заяви Кощуница на пресконференция в Белград.

Свиках заседание на правителството, за да вземе решение за разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори, добави премиерът. Той предложи датата 11 май. Заседанието на правителството е предвидено за понеделник.

Решението на сръбския министър-председател е резултат от сериозната правителствена криза, избухнала след обявената независимост от Косово на 17 февруари.

Кощуница, който е председател на Демократическата партия на Сърбия, енергично се противопостави на проевропейския президент Борис Тадич от Демократическата партия по въпроса за сближаването с Европейския съюз.

Докато Тадич иска да се ускори интеграцията на страната в Европа на 27-те, Кощуница смята, че Сърбия не може да приеме никакво споразумение с ЕС без Косово като неделима част от нея.

Демократическата партия има мнозинство в кабинета и се подкрепя от малката либерална формация Г-17 плюс.

Признавайки, че правителството му преживява криза, Кощуница заяви в петък, че няма доверие в проевропейските партньори от управляващата коалиция, за да се противопоставят на независимостта на Косово.

Сръбското правителство преживява сериозна криза, тъй като я няма волята да се реши, че Сърбия като държава може да стане членка на ЕС само в своята цялост, заяви премиерът за агенция Танюг.

Правителството се противопостави на Кощуница, като отхвърли резолюция, която предстои да се обсъжда от парламента. Тя предвижда да се замрази всяко сближаване с ЕС заради независимостта на Косово.

Резолюцията, подкрепена от Кощуница, бе предложена от националистическата Сръбска радикална партия.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини