От х:

Днес в x:

Одрин къса всички отношения с Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов получи официално писмо от областния управител на област Одрин Нусрет Мироглу по повод декларацията за арменския геноцид, приета от общинския съвет на последното заседание.

Разбрахме, че на сесия на Общински съвет - Бургас, проведена на 28.02.2008 година е приета декларация за отбелязване на 24 април като ден на геноцида срещу арменците. Подобно решение е обидно за нас и ние го осъждаме, пише в писмото до кмета, цитирано от радио Варна.

Искам да подчертая, че решение на ОбС, взето по отношение на такава спорна от историческа гледна точка дата сериозно ще накърни добросъседските отношения между нашите страни и ще повлияе отрицателно на сътрудничеството ни в социалната, културната и икономическата сфера, пише още областният управител на Одрин.

Уверявам Ви, че докато това решение не бъде отменено, ще бъдат преустановени социалните, културните и икономическите контакти с вашата област, почиващи на добро съседството и сътрудничеството помежду ни.

Нашето желание е да се отмени това решение и приятелските ни и добросъседски отношения да продължат и занапред, пише в заключение Нусрет Мироглу.

Турската страна вече отказа участие в съвместна проява - бизнес форум в Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов е уведомил за писмото областния управител Любомир Пантелеев, директора на ОДП Бургас комисар Павлин Димитров, както и председателя на Общинския съвет Валери Симеонов.

На 28 февруари общинският съвет прие декларация за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915 - 22 г.

Гласуването беше поименно, а декларацията, внесена от "Атака", подкрепиха 41 души. Двама съветници гласуваха "въздържал се", двама - "против".

Съветниците решиха още 24 април да се отбелязва и в Бургас като за ден на възпоменание на жертвите на геноцида
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини