От х:

Днес в x:

С-класата на Мерцедес стана черната овца за застрахователите

Кола от ранга на Мерцедес С-класа със сигурност събужда искрена завист у притежателите на по-скромни возила у нас. Тя допълва, а в нередки случаи дори излъсква имиджа на собственика си. Въпреки че отстрани притежаването на такъв расов мъркащ четириколесен любимец се асоциира с удоволствие и престиж, напоследък животът на някои собственици се вгорчи.

От началото на годината емблематичните мишенки, произведени между 1994 и 1996 г. се превърнаха в любима плячка на по-големи „зверове" - автокрадците. Новата мода сред съсловието е кражба на една конкретна електронна джаджа. Става дума за

електронния контролен блок (ECU – Engine Control Unit)

на автомобила, или т. нар. бордови компютър, който е „мозъкът" на колата. Устройството представлява микропроцесорен контролер, който управлява работата на всички системи във всеки режим на работа на колата. Без тези софтуерни инструкции возилото изглежда като партизанин на разпит.

По принцип бордовите компютри са уникални за всеки модел и не могат да бъдат монтирани на друго място. При посочените мерцедеси обаче те са универсални и пасват идеално и на други такива коли. На всичкото отгоре се демонтират изключително лесно. Тъй като се намират под калника, свалянето им става през мигача на колата. Прегради като алармени системи са курсова работа за апашите.
От началото на година са станали

няколко десетки кражби на бордкомпютри

и злополучните собственици на коли се лутат в търсене на нови устройства. „И в момента постоянно получаваме запитвания от София Варна, Бургас, Пловдив за бордкомпютри", каза Николай, автомонтьор от столичен сервиз. Служител от централния офис на фирма "ЕМ Комплект 33" също потвърди, че търсенето на електронното устройство е много засилено, но предлагане няма. Обикновено сервизите монтират устройството, ако клиентите си го намерят. Клиентите пък търсят или пласьори на авточасти втора ръка, или по свои канали стигат до самите крадци. Така печалбата е чиста, а опасността – никаква. Няма изнудване, няма рекет, ако искаш да караш – купи си.
На старо

частта върви по 1000-1200 лв.

И 1500 да е, ужиленият ще извади парите, защото няма избор.
Като нов, бордкомпютърът струва 3800 лв. Консултант в оторизиран сервиз на Mercedes коментира, че цената при тях е 4615 лв. Модели преди 1999 г. обаче почти не влизат за ремонт в такива сервизи, където само прегледът на колата е 60лв/час (какво пък, в Германия е 160 евро за 60 минути).

Епидемичността на кражбите веднага хвърли в паника застрахователите.

Ако клиент иска да застрахова колата си по „Каско", но пита за отделен риск „Кражба на електронен блок", почти сигурно е, че се интересува с цел застрахователна измама. За да нямат главоболия, някои компании обявиха, че изрично изключват риска при сключване на договор. Други дружества не коментираха клаузата, но бяха категорични, че при настъпване на събитие няма да признаят тази кражба за щета, защото собственикът може сам да си е свалил устройството. В общите условия повечето компании са отбелязали, че застраховката не покрива фабрично демонтируеми елементи в колата. Интелигентно свален бордкомпютър, без никакви други щети или счупвания, също е сигурен белег за измама. Ако обаче има проява на вандализъм, тогава дружествата са задължени да платят, но щетата е до 3-5% от стойността на колата, така че и в този случай не е рентабилно да се пристъпва към застрахователна измама, категорични са застрахователни експерти.
Зачестилите случаи на кражби накараха трети дружества да се подсигуриха двойно – и с отказ от риска, и с вдигане на цените. От 13 февруари "Интерамерикан България" ЗEАД обяви, че вече не покрива риска при сключването на полица. Освен това за всички собственици на С-класа премията е завишена с 30%.

Колко струва полицата по застраховката
Определянето на цената на полицата по застраховка „Каско" е цяло изкуство, в което добрите застрахователи нямат тайни. Непосветените знаят само, че цената зависи от много параметри – марка, модел на автомобила, година на производство, пробег километри, вид на двигателя, тип скоростна кутия, екстри, наличие на допълнителни подобрения, външен вид.
Според разценките на автомобилния каталог Шваке (който информира за цени на нови и употребявани модели) базов модел С класа на Мерцедес, произведен 1994-1996 г., струва 6000-8000 лв. След изчисления по посочените параметри излиза, че застраховка „Каско" би струвала средно между 450 и 600 лв. за една година при еднократна вноска. Ако клиентът иска да внесе сумата на разсрочено плащане, премията се завишава с 2-5%. Освен това се плащат между 25 и 35 лв. за маркировка на возилото (по-ниската цена е, ако колата е била в друго дружество, а по-високата – ако е нов внос). Ако автомобилът е тунингован, „Каско"-то е по-скъпо от обикновеното с 3-5% от стойността на колата.

Полицията
Кражбите на бордкомпютри започнаха от средата на миналия месец. Горе-долу по същото време и полицейските управления в по-големите градове бяха уведомени за новата мода. Почти всички районни управления в столицата работят по сигнали за откраднати електронни устройства. Тепърва предстои да се изяснява версията за организирана схемата за пласиране на задигнатото, както и да се издирват поръчители и доставчици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини