От х:

Днес в x:

Доклад разкрива сексуална злоупотреба на миротворци от ООН

Миротворците на ООН злоупотребяват сексуално с жени и непълнолетни момичета в Хаити срещу основни хранителни продукти и медицински консумативи.

Този проблем е известен повече от десетилетие, се казва в проектодоклад на Службата на ООН за вътрешен надзор, цитиран от британския вестник The Independent, на който се позова "Фокус". Според документа, който трябва да бъде публикуван официално този месец, около една трета от жертвите на сексуална злоупотреба са били непълнолетни момичета, а помощите, които миротворците от "Сините каски" са им предоставяли, са категоризирани като "силно дефицитни".

Разследването на експертите показва, че в селските райони, където много хора са без подслон и гладуват, "задействат необходимостта" от това, което провелите проучването наричат "разменен секс".

За жените от селските райони главният подтик да влизат в подобни отношения са били нужди, свързани с прехраната, подслона, грижата за малките деца, лечението и домакинството, а жените от градските и полуградските райони са получавали обувки, мобилни телефони, лаптопи и парфюми, а също пари, се казва в доклада, цитиран и от АП, на която се позова БТА. 

Заключенията в изследването за направени на база разговорите с 231 хаитянки, които са казали, че са имали разменни сексуални контакти с миротворци на ООН. Само седем от тях признават, че са наясно с политиката на ООН, която забранява сексуалната експлоатация и насилието.   Документът разкрива, че около една трета от предполагаемите сексуални злоупотреби включват лица под 18-годишна възраст.

От разговорите на следователите става ясно, че когато жените не са получавали нищо в замяна, някои от тях са задържали баджовете на миротворците и са заплашвали, че ще разкрият самоличността им в социалните медии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини