От х:

Днес в x:

Близо 2000 деца в Етнофестивала на Минерални бани. Посрещат състав от Индия

Близо 2000 деца участват тази година в 16-то издание на международния детски етнофестивал в Минерални бани. В 10 ч. днес в Летния театър е официалното му откриване. В двата фестивални дни- днес и утре, на сцената в Минерални бани ще се представят 72 групи и 37 индивидуални изпълнители от 19 области и 44 населени места  от страната, както гости от Индия, Молдова, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. В конкурсната програма участват 81 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и чужбина, отчитат организаторите от КНСБ, Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” и община Минерални бани.

Жури в състав: хореографите Анатолий Клочков и Мирослав Славов, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист и музиковедът Мария Георгиева ще оценява тази година участниците.

Задругата на майсторите на народни художествени занаяти-София и Регионална занаятчийска камара-Пловдив ще запознаят участниците и гостите на фестивала със занаятите, които упражняват - везба, плетене на фуркет, изработване на плъстени изделия, фолклорни кукли и накити.

Ще бъде организиран и конкурс „Кулинарни изкушения”, в който ще вземат участие местни жители, които ще представят домашно приготвени ястия. Най-добре представилите се ще бъдат отличени и ще получат награда за домакинството.

Етнофестивалът е под патронажа на Министерството на труда и социалната политика. Председател на организационния комитет е президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер за фестивала- в приложения звуков файл.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини