От х:

Днес в x:

Българите четат малко книги, предпочитат да гледат телевизия

Национално представително проучване на издателство Рийдърс Дайджест показва, че българите купуват по-често списания, отколкото книги, и предпочитат да отделят повече внимание на информационни канали като телевизия, радио и интернет, отколкото на книжна литература.

Общо 1000 души на възраст над 15 г. са взели участие в изследването на световното издателство, проведено в края на 2007г.

Отговорите на анкетираните определят за тематично най-интересни книгите, посветени на здравословния начин на живот (24%), история (23%), енциклопедии (23%) и книги с разнообразни кулинарни рецепти (22%). Най-нисък е интересът към книгите на религиозна тематика (около 6%).

По-възрастните хора насочват вниманието си към информация за поддържане на добро здраве, докато младежите се интересуват най-вече от компютърна литература.

Според данните, най-активните читатели в страната са на възраст 30-49 г., докато по-младите и най-възрастните предпочитат друг тип забавления.


Любопитни са резултатите и при двата пола, където жените (48%) купуват книги по-често от мъжете (40%). Хората, живеещи в средни по големина градове (50-100 хил. души), се интересуват от повече сфери и купуват книги по-често, отколкото живеещите в градове с население над 100 000 души.

„Това може да се обясни с по-високата заетост в големите градове, която възпрепятства хората да отделят време за четене", обясни Пенка Бързакова, изпълнителен директор на издателството.


Изследването разкрива още, че четенето на списания и гледането на телевизия са предпочитан начин за запълване на свободното време. Най-активни в покупките на списания са по-младите хора /предимно жени/, както и читателите на средна възраст, а над 60% от респондентите над 50 г. изобщо не купуват списания.


Сред предпочитаните издания на жените са предназначените за тях списания, следвани от изданията за здравословен живот и кулинария, докато мъжете определят като интересни теми автомобилите и технологиите.

Хората с по-ниски доходи се интересуват от списания с рецепти и здравословен живот, докато по-заможните предпочитат теми като автомобили, пътувания, музика и филми.


Близо 80% от населението отделя за телевизия поне 2-3 часа дневно, като хората над 60 години са най-активните зрители, показват резултатите.

За разлика от телевизията, радиото не се радва на такава популярност сред участниците в проучването. Едва 25% от анкетираните твърдят, че слушат радио поне 2 часа на ден, като хората на средна възраст са най-лоялната аудитория.


Що се отнася до интернет потреблението, повече от половината запитани твърдят, че изобщо не използват интернет. Едва 9% от анкетираните прекарват в мрежата над 4 часа дневно, като използват предимствата й основно за имейл кореспонденция.

Интернет потребителите все още пазаруват рядко онлайн и основните стоки, които поръчват, са техника и книги.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини