От х:

Днес в x:

Новият "Стар Трек" ще се консултира с учен

Космическите пейзажи в новия филм "Стар Трек" ще се базират изцяло на последните резултати от научните изследвания на нашата Слънчева система, научаваме от Space.com.

За тази цел продуцентите на филма от "Парамаунт пикчърс", който се очаква да излезе по екраните в края на годината, назначили като научен консултант Каролин Порко. Тя работи за НАСА и е ръководител на екипа от учени и инженери, отговорен за визуалното изобразяване на резултатите от мисията "Касини" на Сатурн.

"Това е чудесна възможност да покажем на широката публика какви поразителни неща видяхме на Сатурн", коментира Порко.

Режисьорът и продуцент на филма Джей Джей Ейбръмс, станал известен като копродуцент и режисьор на тв сериала "Изгубени", лично поканил Порко, за да му помогне при създаването на автентична представа за космическите обекти.

Обръщането за съвет към науката не му е за първи път. Същото Ейбръмс направил при заснемането на тв сериала "Наричана още" и на "Мисията невъзможна III".

Ейбръмс бил впечатлен от представянето на резултатите от мисията "Касини", които Порко направила миналата година на конференция в Монтерей, Калифорния.

Тогава изследователката показала за пръв път пред публиката снимките на Сатурн и неговите пръстени и луни (вж. ги на официалния уебсайт на екипа, който ги е направил).

Изображенията били обработени в ръководената от нея лаборатория CICLOPS (Cassini Imaging Central Laboratory for Operations) към Института за космически изследвания в Боулдър, Колорадо.

Каролин Порко често е канена в медиите, за да коментира астрономически теми. Не й е за първи път и да е научен консултант на големи филмови продукции, тъй като е подпомагала екипа, създал класиката "Контакт" с Джоди Фостър.

Приносите й за науката далеч не се изчерпват само с мисията "Касини". През 80-те години обработва снимките от мисията "Вояджър", а по-късно е включена в екипа на мисията "Нови Хоризонти", която в момента пътува към Плутон.

През 1998 г. астероид 7231 е наречен "Порко" в нейна чест заради заслугите й в изучаването на Космоса извън слънчевата ни система.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини