От х:

Днес в x:

Пришълци завладяват Антарктика

Ледената дива пустош на Антарктика е завладяна от пришълци - семена, мъхове, спори, лишеи и червеи. Те са донесени неволно от учени и туристи и представляват заплаха за живота в района, предаде Ройтерс.


Най-известните обитатели на Антарктика са пингвините, тюлените и китовете. Специалистите обаче откриват множество други миниатюрни организми - от малки безкрили скачащи насекоми до мъхове.


Най-голямото опасение на учените е, че в резултат на глобалното затопляне ще възникнат условия за появата на външни "мародери" - плъхове или мишки в Антарктика, където най-голямото сухоземно създание е безкрила мушица. Сред най-големите заплахи от растителен произход е вид европейска трева - agrostis stolonifera.



Специалистите се безпокоят, че ако тя завладее Антарктика, ще се образуват цели ливади. Агресивните видове отдавна объркват живота на Земята - от зайците, донесени в Австралия от европейците, до зебровите миди от Русия, които задръстват тръбопроводите и вълноломите в северноамериканските Големи езера. Следващата мишена е Антарктика. "Антарктическият район е последният бастион на първична околна среда.


Той бе изолиран от Южния океан, но хората започнаха да прекрачват тази бариера", казва Дана Бергстрьом, ръководител на международния проект "Пришълци в Антарктика". Засега нашествениците нападат "предмостовото укрепление" на Антарктика - островите, разположени около континента. Пришълците навлизат в територията, тъй като в дрехите на хората, които ги посещават, често се съдържат семена, спори или яйца на насекоми.

Най-много вреди нанасят елените на остров Южна Джорджия и плъховете и котките на остров Макуори. Нашественици от растителен произход са открити близо до руската и австралийската бази. Антарктика годишно се посещава от около 40 000 туристи. През лятото в района работят около 4000 изследователи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини