От х:

Днес в x:

Климатът е в дисбаланс

Климатът "несъмнено е в дисбаланс и се затопля", обявиха в свое изявление учените от Американския геофизически съюз, съобщи Би Би Си.

Те предупреждават, че промените в земната климатична система не са естествени. Покачването на температурите и на морското ниво и промените във валежите се обясняват най-добре с увеличената концентрация на парникови газове, дължащи се на човешка дейност.

Американският геофизически съюз призовава въглеродните емисии да бъдат намалени с повече от 50 процента до 2100 г. Това е първото официално изявление на съюза от 2003 г., когато той прикани към съвместно изследване на учените от целия свят, което да проследи как би се променила Земята заради глобалното затопляне.

Ревизираното изявление отива по-напред, като изтъква, че промените в климата се обясняват най-добре с изобилието на парникови газове в атмосферата, които се дължат на човешката дейност през 20-и век.

Американските учени предупреждават, че дори долната граница на предвижданото затопляне за следващите 50 години - 1 градус Целзий, е много по-голяма от промените в климата на Земята за предишните 1000 години.

Затопляне с повече от 2 градуса в сравнение с нивата от 19 век според прогнозите ще бъде разрушително, ще намали селскостопанските добиви и ще доведе до намаляване на биоразнообразието, като ако продължи векове, ще се стопи голяма част от леда в Гренландия.

Американският геофизически съюз е най-голямата организация на учени, занимаващи се с науки за Земята и космоса. Той има 50 000 членове в 137 държави. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини