От х:

Днес в x:

Откриха най-далечната галактика във Вселената

Тя е с маса, напомняща тази на Млечния път, но с по-малки размери от неговите.

Най-далечната известна досега галактика във Вселената бе открита от международен екип астрономи, съобщи Франс прес.

Те са установили местонахождението й благодарение на излъчената светлина по време на образуването й преди 12,5 милиарда години.

Галактиката се намира на 240 милиарда светлинни години от Земята и е кръстена A1689zD1. Откритието дава нови възможности за изследване на процеса на образуване на Вселената.

"Изследвайки най-далечните галактики, можем да опознаем процеса на образуване на галактика, както и натрупването на материя при раждането на Вселената", заяви астрономът Леополдо Инфанте от Католическия университет на Чили.

Инфанте е член на екипа, направил откритието. "Онова, което наблюдаваме днес, е светлината, излъчена в момента, когато галактиката A1689zD1 е била на път да се образува", обясни той. "Това ни дава информация за този момент и ни позволява да го пресъздадем", допълни той.

Инфанте и колежката му Вероника Мота от университета на Валпарайсо се присъединили към международния изследователски екип, ръководен от д-р Лари Брадли от университета Джонс Хопкинс в САЩ.

"A1689zD1 е с маса, напомняща тази на Млечния път, но с по-малки размери от неговите", поясни Инфанте. "Тя е бедна на метали и химични съставки.Можем да хвърлим поглед в миналото, да проследим историята на образуването на галактиките", отбеляза чилийският изследовател.

Телескопите "Хъбъл" и "Спицър" на НАСА, както и мощният телескоп на обсерваторията Паранал в северната част на Чили изследваха Вселената и доставиха снимки, позволили да се направи откритието.

Образуването на A1689zD1 e станало само 1 милиард години след Големия взрив, за който се смята, че е в основатa на образуването на Вселената преди 13,7 милиарда години. /Йордан Ачков/
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини