От х:

Днес в x:

Световната банка предупреждава за бързорастяща епидемия на СПИН в Източна Европа

Световната банка предупреждава за бързорастяща епидемия на СПИН в Източна Европа и Централна Азия. През 2007 г. броят на новозаразените е достигнал 150 000.

Нови данни на СБ показват, че в тези региони имат най-бързо разрастващата се епидемия на болестта в света. Миналата година броят на болните е достигнал 1,6 млн. Нови 150 000 са се заразили с вируса на СПИН, а 55 000 души са починали от свързани със СПИН болести.

Това са само регистрираните случаи. Броят на болните от СПИН може да е над 2 млн., на новозаразените да достига 290 000, а на починалите - 88 000.

Най-много са болните от СПИН в Руската федерация и Украйна, но силно засегнати са както централноазиатските държави, така и държавите в Западните Балкани, сред които близки до България държави като Македония, Сърбия и Косово.

Сред проблемните държави е и Молдова. Според СБ заразата се разпространява най-бързо по трасетата на каналите за трафик на наркотици. България лежи на пътя на няколко от тях.

Докато допреди няколко години международните здравни организации и Световната банка алармираха за растящ брой болни от СПИН в Югоизточна Европа, включително България, сега проблемът там е по-малко остър отколкото другаде в региона.

Въпреки това опасността за целия регион далеч не е отминала, още повече, че разпространението на СПИН допринася за все по-голям брой случаи на туберкулоза.

По официални данни в България има 803 регистрирани ХИВ-позитивни, по неофициални - 1000. За 2006 г. данните показват бързо растящ брой заразени, главно сред инжектиращите се с наркотици.

Миналата година са били регистрирани нови 114 случая. Пак през 2006 г. в страната над 3000 души са заболели от различни форми на турбекулоза, с висок процент на смъртни случаи сред болните - 402 от всички заболели.

Проблемът със заболеваемостта от СПИН се отнася до целия ЕС. По данни на СБ броят на новите случаи в европейските държави се е удвоил - от около 29 случая на 1 млн. от населението през 1999 г. на почти 58 случая на 1 млн. през 2006 г.

България е сред петте държави от ЕС с най-нисък брой новозаразени от СПИН. Страната е във втората по застрашеност от туберкулоза група от държави в Общността.

Въпреки това заболяемостта от туберкулоза в България продължава да се задържа около четири пъти по висока от средната за страните в ЕС.

Световната банка подпомага Източна Европа и Централна Азия в борбата срещу епидемиите на СПИН и туберкулоза чрез четири свои проекта за над 240 млн. долара.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини