От х:

Днес в x:

3 °C

Буш изпрати до американския сенат договора с България за екстрадиране

Американският президент Джордж Буш изпрати послание до сената на САЩ, с което настоява да бъде одобрен договорът между Съединените щати и България за екстрадиране.

Пълният текст на съобщението е публикуван на информационния уебсайт на Белия дом:

"До сената на Съединените щати:
С идеята да приема съвета и съгласието на сената за ратифициране, с настоящето (послание) препращам Договора за екстрадиране между правителството на САЩ и правителството на Република България ("Договор за екстрадиране" или просто "Договор") и Споразумението за някои аспекти на взаимната правна помощ по въпросите на престъпността между правителството на САЩ и правителството на Република България ("Споразумение за Взаимна правна помощ"), и двете подписани в София на 19 септември 2007 г.

Препращам също за информация на сената доклада на държавния департамент по отношение на Договора за екстрадиране и Споразумението за взаимна правна помощ.

Новият Договор за екстрадиране ще замени остарелия Договор за екстрадиране между САЩ и България, подписан в София на 19 март 1924 г. и допълнението към Договора за екстрадиране, подписано във Вашингтон на 8 юни 1934 г.

Споразумението за взаимна правна помощ е първото споразумение между двете държави за взаимна правна помощ по въпросите на престъпността. И Договорът за екстрадиране, и Споразумението за взаимна правна помощ изпълняват изискванията за двустранни документи (между САЩ и всяка държава, членка на Европейския съюз), които се съдържат в споразумения за екстрадиране и взаимна правна помощ между САЩ и ЕС обикновено пред сената.

Договорът за екстрадиране следва основно формата и съдържанието на други договори за екстрадиране, сключени наскоро от САЩ. Той ще замени старомодния списък на престъпленията, предполагащи екстрадиране, със съвременния подход на "двойната вина", който би дал възможност за екстрадиране при престъпления като пране на пари и други по-съвременни престъпления, които не присъстват в списъка.

Договорът съдържа и осъвременена клауза за "политическо престъпление" и тя предвижда да не може да бъде отказано екстрадиране на основа на националността на лице, издирвано за каквото и да било от широкообхватния списък от сериозни престъпления. В заключение новият Договор включва серия от процедурни подобрения за ускоряване на процеса на екстрадиране.

Понеже САЩ и България нямат влязъл в сила договор за двустранна взаимна правна помощ, Споразумението за взаимна правна помощ е непълен договор, определящ само онези проблеми, които се уреждат от американското Споразумение за взаимна правна помощ, и по-точно: установяване на банкова информация, съвместни разследващи екипи, обсъждания чрез видеовръзка, ускорено предаване на исковете, помощ на административните власти, използване на ограничения, поверителност и основания за отказ.

Този подход е съвместим с прилагания спрямо останалите членове на ЕС (Дания, Финландия, Малта, Португалия, Словакия и Словения), с които САЩ нямат настоящ договор за взаимна правна помощ.

Препоръчвам сенатът да обсъди с предимство и благосклонност Договора за екстрадиране и Споразумението за взаимна правна помощ наравно със Споразуменията между САЩ и ЕС за екстрадиране и взаимна правна помощ и останалите двустранни документи между САЩ и държавите-членки на ЕС".


Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини