От х:

Днес в x:

15 °C

Буш изпрати до американския сенат договора с България за екстрадиране

Американският президент Джордж Буш изпрати послание до сената на САЩ, с което настоява да бъде одобрен договорът между Съединените щати и България за екстрадиране.

Пълният текст на съобщението е публикуван на информационния уебсайт на Белия дом:

"До сената на Съединените щати:
С идеята да приема съвета и съгласието на сената за ратифициране, с настоящето (послание) препращам Договора за екстрадиране между правителството на САЩ и правителството на Република България ("Договор за екстрадиране" или просто "Договор") и Споразумението за някои аспекти на взаимната правна помощ по въпросите на престъпността между правителството на САЩ и правителството на Република България ("Споразумение за Взаимна правна помощ"), и двете подписани в София на 19 септември 2007 г.

Препращам също за информация на сената доклада на държавния департамент по отношение на Договора за екстрадиране и Споразумението за взаимна правна помощ.

Новият Договор за екстрадиране ще замени остарелия Договор за екстрадиране между САЩ и България, подписан в София на 19 март 1924 г. и допълнението към Договора за екстрадиране, подписано във Вашингтон на 8 юни 1934 г.

Споразумението за взаимна правна помощ е първото споразумение между двете държави за взаимна правна помощ по въпросите на престъпността. И Договорът за екстрадиране, и Споразумението за взаимна правна помощ изпълняват изискванията за двустранни документи (между САЩ и всяка държава, членка на Европейския съюз), които се съдържат в споразумения за екстрадиране и взаимна правна помощ между САЩ и ЕС обикновено пред сената.

Договорът за екстрадиране следва основно формата и съдържанието на други договори за екстрадиране, сключени наскоро от САЩ. Той ще замени старомодния списък на престъпленията, предполагащи екстрадиране, със съвременния подход на "двойната вина", който би дал възможност за екстрадиране при престъпления като пране на пари и други по-съвременни престъпления, които не присъстват в списъка.

Договорът съдържа и осъвременена клауза за "политическо престъпление" и тя предвижда да не може да бъде отказано екстрадиране на основа на националността на лице, издирвано за каквото и да било от широкообхватния списък от сериозни престъпления. В заключение новият Договор включва серия от процедурни подобрения за ускоряване на процеса на екстрадиране.

Понеже САЩ и България нямат влязъл в сила договор за двустранна взаимна правна помощ, Споразумението за взаимна правна помощ е непълен договор, определящ само онези проблеми, които се уреждат от американското Споразумение за взаимна правна помощ, и по-точно: установяване на банкова информация, съвместни разследващи екипи, обсъждания чрез видеовръзка, ускорено предаване на исковете, помощ на административните власти, използване на ограничения, поверителност и основания за отказ.

Този подход е съвместим с прилагания спрямо останалите членове на ЕС (Дания, Финландия, Малта, Португалия, Словакия и Словения), с които САЩ нямат настоящ договор за взаимна правна помощ.

Препоръчвам сенатът да обсъди с предимство и благосклонност Договора за екстрадиране и Споразумението за взаимна правна помощ наравно със Споразуменията между САЩ и ЕС за екстрадиране и взаимна правна помощ и останалите двустранни документи между САЩ и държавите-членки на ЕС".


Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини