От х:

Днес в x:

Къркачите преуспяват

Пийващият служител печели минимум 10 на сто повече от колегата си трезвеник. Това гласи доклад на американското Национално бюро за изследвания в областта на икономиката, цитирано от руския в. "Ведомости". Не без ирония изданието констатира, че подобно изследване не е правено в най-пиещата нация в света - руската. Нейните експерти обаче са убедени, че умерените дози алкохол са от полза за работата, уточнява вестникът. Изследването на американското бюро бе направено от екип начело с професора по икономика и социология Филип Кук от престижния Университет "Дюк" в Дърхъм, щата Северна Каролина. След като направили разбор на събраните данни, учените стигнали до парадоксалния на пръв поглед извод - че умерено пийващите служители печелят повече. Установено било, че мъжете, консумиращи алкохол, печелят поне с 10% повече от въздържателя. При жените разликата дори е по-голяма - 35 процента. Професорът предлага няколко обяснения на куриозното заключение.


Той посочва два фактора, благодарение на които пийващите хора постигат повече успехи. Първо, алкохолът облекчава общуването. Пийващият има повече контакти, благодарение на тях може да получи и повече предложения за работа. Второ, пиещите хора често имат проблеми със създаването на семейство. Много често те са самотници. По такъв начин работата става за тях единствено пространство и инструмент за реализация. Ученият предлага и чисто икономическо обяснение на "алкохолния бонус". Според него алкохолът е най-обикновена стока, чието потребление расте с благосъстоянието на хората.


В същото време професорът предупреждава срещу преувеличаването на "служебната почерпка". Според него най-очевидният извод вероятно е и най-неверен - че пиещите хора работят по-ефективно. Кук е съгласен, че благотворното влияние на умерените количества алкохол върху организма на човека не бива да се изключва от сметките. Той обаче държи да се уточни, че "алкохолният бонус" е най-ефективен сред хората на възраст от 20 до 30 години, при които опасността от сърдечни заболявания е незначителна. Затова ученият предлага да не се свързва продуктивността на труда с потреблението на алкохол.
Източник: ittechnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини